Campus

‘Als je scoort voel je de pijn niet meer’

Tijmen Blom (23, geo engineering, verdediger) en Jasper Barsingerhorn (28, maritieme techniek, middenvelder) spelen lacrosse bij Delft Barons. In juli gaan ze met Nederland naar het WK in Israël.

Jasper Barsingerhorn (links) en Tijmen Blom zijn al gauw vijftien uur per week bezig met lacrosse. (Foto: Sam Rentmeester)

Wat is lacrosse?

Barsingerhorn: “Een mix van basketbal, vanwege de looplijnen, en ijshockey, vanwege het fysieke aspect. Met het netje aan de stick kun je de bal vangen en naar elkaar door slingeren of op doel schieten.”


Hoe lang doen jullie deze sport al?

Blom: “Zes jaar. Toen ik in Delft kwam studeren wilde ik iets nieuws proberen. Ik ben er in de eerste week mee begonnen en ben blijven plakken.”

Barsingerhorn: “Vier jaar geleden, op aanraden van twee vrienden. Ik kon er op de eerste training niks van, maar vond het wel leuk.”


Waarom is het leuk?

Blom: “Omdat je elkaar mag duwen en op de stick slaan. En omdat de bal heel snel rondgaat. Je leert steeds weer nieuwe dingen op het gebied van tactiek en spelinzicht.”

Barsingerhorn: “Vanwege het fysieke aspect, daar heb ik ook de bouw voor. Handig in de een-tegen-eenduels. Het roteren van de ploeg bij een aanvalsopzet vind ik ook heel mooi.”


Welke vaardigheden moet je hebben?

Barsingerhorn: “Doorzettingsvermogen.”

Blom: “In het begin is het lastig om te leren passen en vangen. Als je op de grond ligt moet je toch nog op iemands stick kunnen slaan en de bal zien te veroveren. De klappen die je zelf krijgt moet je leren accepteren.”

Barsingerhorn: “Als je scoort voel je die pijn niet meer. We dragen trouwens een helm, handschoenen en elleboogbeschermers, sommigen ook borstbescherming en een toque.”


Wat verwachten jullie als debutanten van het WK?

Barsingerhorn: “Moeilijk te zeggen. Er doen 48 landen mee, de verschillen zijn groot. Het wordt sowieso vet om het grootste WK ooit mee te maken.”

Blom: “We spelen in tien dagen acht wedstrijden. We beginnen tegen Noorwegen en Haïti, best taaie tegenstanders. De pouleresultaten bepalen om welke plekken je de rest van het toernooi gaat spelen.”


Hoe is de voorbereiding?

Barsingerhorn: “We zijn algauw vijftien uur per week bezig met lacrosse. Sinds september zijn er elke drie weken try out-weekends. Zes uur trainen op zaterdag, vijf uur op zondag. Soms spelen we een oefenwedstrijd.” 

Blom: “In Delft trainen we bij onze club wekelijks vier uur. Ik zit vijf dagen in de fitnessruimte, loop hard en doe aan ‘wall ball’: eindeloos tegen een muur gooien om behendiger te worden met de stick.”

Barsingerhorn: “Wall ball is de beste manier om beter te worden.”


Is het te combineren met de studie?

Blom: “In het algemeen wel. De trainingen zijn ‘s avonds en in het weekend en hardlopen kun je doen wanneer dat uitkomt.”

Barsingerhorn: “Ik ben bijna klaar met mijn bachelor, in de vierde periode heb ik nog maar één vak. Ik heb weinig contacturen en combineer het met werken in Rotterdam.”


Is lacrosse op jullie niveau een topsport?

Barsingerhorn: “We hebben toevallig net een topsportstatus aangevraagd bij Den Haag Topsport. Die kun je krijgen als je het nationale team haalt.”


Jimmy Tigges / Redacteur Sport

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.