Onderwijs

‘Als er wat is, meld het aan het college’

Het college van bestuur ziet vanuit zijn plek niet alles. Medewerkers die iets hebben, moeten het daarom gewoon zeggen, zei collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg bij een bijeenkomst in 3mE.


Tijdens de zogeheten Town Hall Meeting op 25 oktober in 3mE werd Van den Berg om commentaar gevraagd op het artikel in NRC. Daarin staat dat de TU miljoenen verloor met vastgoed, rijksgeld niet rechtmatig uitgaf en integriteit niet de hoogste aandacht gaf.


De collegevoorzitter zei dat het ‘een opsomming was van al het negatieve dat je kunt aantreffen’. “Jammer. Niet dat alles hier voortreffelijk is, maar het doet onrecht aan wat de universiteit heeft geleverd aan inspanningen. De lezer krijgt als beeld: ‘mooie bende is het daar’. Dat is niet eerlijk.”


Van den Berg verwees naar de reactie van de universiteit op haar eigen website  en zei dat er sprake was van feitelijke onjuistheden in het artikel. “Vraag – niet een klacht – is: is dit een goede manier van werken? Nogmaals: je hoeft heus niet alleen ronkende verhalen te schrijven, maar het is wel eerlijk als je zegt ‘dat ging fout, maar nu gaat het goed of nog steeds niet goed’.”


En wat gaat de TU er aan doen? “Als we denken dat iets niet goed gaat, vragen we de mening van externe deskundigen”, zei Van den Berg. “Kom je fouten tegen dan gaan we verbeteringen aanbrengen.” De dienst Vastgoed was wat hem betreft ‘een mooi voorbeeld’. Daar had KPMG twee onderzoeken naar gedaan en bij het tweede ging het volgens Van den Berg al beter.


De collegevoorzitter wees er op dat het college van bestuur ‘niet alles kan zien of horen of weten’. “Daarom is het goed dat we hier staan. Je ziet vanuit onze plek natuurlijk niet alles. Als je wat hebt, zeg het dan gewoon eventjes. We zitten hier verdorie naast de deur.”


Aan het eind van de bijeenkomst nam een afdelingsvoorzitter de gelegenheid te baat door Van den Berg te wijzen op tachtig foto’s die zij heeft van tachtig lekkages. “We moeten plastic spannen over apparatuur om ervoor te zorgen dat die niet direct naar de filistijnen gaat. Wat wordt er aan gedaan om dit op te lossen?”


Van den Berg zei hiervan te schrikken en wees er op dat ook zijn computer en beeldscherm nat waren geworden. Hij verwees naar het opknappen van onder meer de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen. En naar ‘het bijhouden van de spullen die we hebben’. “Dat duurt een jaar of acht.”


Zijn sneer naar Den Haag – “Ik zie in Den Haag torens verrijzen, dat is niet zo bij universiteiten” – werd als ‘heel gemakkelijk’ afgedaan. Waarna Van den Berg verwees naar het investeringsprogramma en aanbood eens een rondje langs de lekkages te maken.


‘Er gaat altijd wel eens een keer iets mis’

Decaan Bouwkunde
De faculteit Bouwkunde krijgt per 1 januari 2011 een nieuwe decaan: ir. Karin Laglas (1959). Zij heeft civiele techniek gestudeerd aan de TU Delft en was daarna directielid van projectontwikkelaar MAB, vastgoedbelegger Rodamco Europe en OVG projectontwikkeling. Het afgelopen jaar was ze interim directeur van BNA (Bond van Nederlandse Architecten). Daarnaast is zij onder meer lid van de Raad van Toezicht van het Nederlands Architectuur Instituut, bestuurslid van het Forum voor Stedelijke Vernieuwing en lid van de Amsterdamse Raad voor de Stadsontwikkeling. De huidige Bouwkundedecaan, Wytze Patijn, wordt benoemd tot ‘supervisor TU-campus’. Volgens de universiteit zal hij ‘als onafhankelijk deskundige de visie en samenhang bij bouw, verbouw- en restauratieprojecten van en rond de TU-campus bevorderen’.

Tata Steel Prijs
Maarten de Jong krijgt vandaag de Tata Steel Prijs. Volgens de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, die de prijs toekent, is zijn afstudeeronderzoek baanbrekend omdat een belangrijke stap wordt gezet naar het ontwikkelen van een lichtere aluminiumlegering. Lichter aluminium is vooral in de vliegtuigbouw van groot belang. De Jong zocht uit welke deeltjes wel en welke niet stabiel zijn en verbond dat met de sterkte van de legering. Zijn onderzoeksresultaten zijn bouwstenen voor een computermodel.

Ingenieurskwaliteit
De studie aan de TU Delft krijgt een lichter pakket en boet in aan ingenieurskwaliteit. Dat voorspelde collegelid Paul Rullmann vorige week in een overleg met de studentenraad (sr). “De praktijk is dat studies hier ongeveer zeven jaar duren, maar dat moet in vijf jaar.” Oorzaak is het kabinet, dat universiteiten gaat beboeten als studenten te lang studeren. Dat leidt tot problemen, meent Rullmann. “Wij hebben hier volle studies. Omdat mensen er langer over deden, is er steeds meer in gestopt. Allerlei vormen van verbreding zitten er half in en er half buiten.” Volgens hem is het probleem deels op te vangen ‘door je curricula tegen het licht te houden’. Het studieprogramma zou dan handiger worden ‘zonder aan kwaliteit in te boeten’. Onontkoombaar is volgens hem dat onderdelen worden geschrapt en dat de cultuur van studeren met van alles erbij wordt omgebogen.

Bioplastics
Zonnebrillen uit aardappelschillen en autobumpers uit suikerriet. Technisch kon het al, maar de omzetting was niet erg efficiënt. Daar heeft biotechnoloog dr.ir. Jean-Paul Meijnen (Technische Natuurwetenschappen) nu verandering in gebracht. Afval uit de landbouw bevat veel lignocellulose van stengels en bladeren. Dat kan worden omgezet in verschillende suikers. De bacterie pseudomonas putida waar Meijnen mee werkte ‘lustte’ alleen glucose. Door genen van enkele andere bacteriën toe te voegen kon hij pseudomonas alle suikers laten verwerken, zei het nog weinig efficiënt. Het rendement verhoogde hij met een kunstmatige evolutie die zich in drie maanden afspeelde. Tot slot heeft Meijnen ook een pseudomonas-bacterie die het bio-chemicalie pHB produceert succesvol afgericht op landbouwafval. Zijn onderzoek vond plaats binnen het kader van het B-Basic programma voor groene grondstoffen.

Begroting op nul
“De begroting voor 2011 komt uit op nul.” Die geruststellende boodschap bracht collegelid Paul Rullman vorige week tijdens overleg met de studentenraad. Hij vulde dat aan met de mededeling ‘maar dat moest al, want 2011 is een belangrijk jaar’. Rullmann zei zijn voorspelling te baseren op de begrotingen die de acht faculteiten hebben ingediend. De TU zit door tegenvallers bij faculteiten, bezuinigingen door het rijk en ‘de 25 miljoen van Bouwkunde’ krap bij kas. Volgens Rullmann komt de begroting ‘er nu snel aan’.

Chaosdebat
Een kleine brand legde vorige week het hele treinverkeer plat. Het liet zien dat techniek de samenleving erg kwetsbaar maakt. Hetzelfde geldt voor falende telefoon- en internetverbindingen en snelwegen. Overal dreigt chaos. Houdt de overheid daar wel rekening mee? Daarover gaat het Elsevier technologiedebat met prof.dr. Ben Ale en presentator Simon Rozendaal.

Campus Den Haag, gebouw Stichthage boven NS station, 13e etage,
29 november 2010, 16.30 – 18.30.
Deur open vanaf 16 uur.

Ondernemers
Prof.dr. Freek Beekman (TNW) is deze week uitgeroepen tot meest ondernemende wetenschapper van de TU Delft. Beekman doet onderzoek naar instrumenten voor medisch onderzoek en diagnostiek en brengt ze op de markt, grotendeels binnen het bedrijf MILabs. Dr. Dap Hartmann (TBM) is aangewezen als belangrijkste motivator voor ondernemende studenten. De prijsuitreiking werd georganiseerd door YesDelft en het Valorisation Centre van de TU Delft. Beekman won 25 duizend euro, Hartmann 15 duizend euro.

YesDelft
Vijf YesDelft-bedrijven zijn vorige week in de prijzen gevallen. De grootste winnaar was technostarter Elemetal, dat de ASN Bank Wereld Prijs van 20 duizend euro won. Het bedrijf haalt pure metalen uit de as van verbrand huisvuil. Tarek Ghobar en Hicham Shatou, voormalig TU-studenten luchtvaart- en ruimtevaarttechniek en civiele techniek, wonnen met IcySolutions de Baby Tycoon Award van stadsgewest Haaglanden. Zij krijgen vijfduizend euro voor hun vinding om met ijsbad-systemen sporters gecontroleerd te koelen. Bij de landelijke businessplancompetitie NewVenture wonnen Embedded Acoustics, GreenMotion Technologies en Clinical Graphics elk vijfhonderd euro. Embedded Acoustics ontwikkelt een oortelefoon voor kinderen en jongeren die ingrijpt als de geluidsbelasting te groot wordt. GreenMotion Technologies werkt aan energieopwekking uit golfbeweging van de oceaan. Clinical Graphics maakt software die chirurgen helpt een nauwkeuriger plan te maken voor gewrichtsoperaties, wat resulteert in meer bewegingsvrijheid voor de patiënt.  

Spijziging
Er is bij Bouwkunde sprake van zoiets als ‘de wonderbare spijziging’. Dat zei collegelid Paul Rullmann vorige week tegen de studentenraad. Bouwkunde kampt sinds de verhuizing met ruimtenood, maar volgens Rullmann blijkt in het gebouw steeds weer ruimte te zijn. Nu blijkt het mogelijk in het oude hoofdgebouw twee kleine collegezalen te verbouwen tot studieruimten. Daardoor hoeven minder studenten uit te wijken naar de Drebbelweg, waar Bouwkunde vanwege ruimtenood ruimte bijhuurt.

Overlast
De opening van de Owee op de Beestenmarkt mag geen geluidsoverlast meer veroorzaken, anders kan het wel eens afgelopen zijn met dit evenement. De gemeente Delft schrijft in een brief aan een klagende omwonende van de Beestenmarkt dat ‘het bestuur van de Owee voorafgaand aan een nieuwe editie in 2011 gevraagd [zal] worden hoe zij overlast gaan proberen te voorkomen’. De gemeente zegt al jaren klachten te krijgen over geluidsoverlast. ‘Herhaalde overtredingen zullen consequenties hebben’, aldus de gemeente.

Allochtoon talent
Studente civiele techniek Dip Yu Choy heeft deze week de Kartini Prijs voor de beste allochtone vrouwelijke eerstejaars student in de exacte vakken gewonnen. Choy sloot haar eerste studiejaar af met een acht als gemiddeld cijfer. Zelf vindt ze dat resultaat niet zo heel bijzonder, vermeldt het persbericht van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. “Er zijn studiegenoten, ook meisjes, die hoger scoren.” Choy kreeg 1250 euro mee naar huis.  

www.hollmij.nl

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.