Campus

Alles draait om relaties

Hoe kun je studenten vertegenwoordigen? Facultaire studentenraden kregen een training van bureau TAQT. Lees de tips in deze zomerserie. Vandaag deel 2: relaties.

Wat is je doel en via wie hoop je dat te bereiken? Je zult met die persoon goede contacten moeten onderhouden. Je wilt hem of haar immers beïnvloeden. Bij een facultaire studentenraad is duidelijk wie de gesprekspartner is: de decaan. Verdiep je in hem of haar. Maak zo snel mogelijk kennis en houd het niet bij formele contacten alleen, maar praat ook eens informeel met elkaar. Ga bijvoorbeeld eens wat drinken en vertel ook dan wat je wilt. Je leert zo vanzelf wat je aan elkaar hebt.


Bedenk ook goed wie er met hem of haar samenwerken. In het geval van een decaan zijn dat onder andere de afdelingsvoorzitter en leden van de onderwijscommissie. Een directeur onderwijs is verantwoordelijk voor bachelor- en masteropleidingen aan een faculteit. Verder zijn er opleidingsdirecteuren, opleidingscommissies en examencommissies.


Ken je netwerk


Wie is wie? Ken je netwerk. Maarten Poorter van TAQT raadt aan een tour langs deze mensen te organiseren om elkaar te leren kennen en een relatie met ze op te bouwen. “Heb daar plezier in: ze vinden het leuk om met studenten te werken”, zegt hij. Ontstaan er conflicten in het overleg? “Kijk dan wie er het allerlaatste woord heeft. Bij beslissingen binnen een faculteit is dat bijvoorbeeld het college van bestuur. Dat zou kunnen bemiddelen.” Zorg daarom voor een goed contact.


Bereik je niet al je doelen voor je achterban? Zeg dan eerst tegen je gesprekspartner met welke punten je wél blij bent en pas later wat je nog mist. Niet andersom. Ook dat is investeren in relaties. Het gaat al-le-maal over relaties.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.