Onderwijs

Alle Nederlandse universiteiten in Chinese ranglijst

Alle dertien Nederlandse universiteiten horen bij de beste vijfhonderd van de wereld, vinden de makers van de Shanghai-ranking. Utrecht en Leiden staan dit jaar als enige in de top honderd. De TU Delft neemt plaats 151-200 in.


De Nederlandse universiteiten winnen terrein op de Chinese ranglijst van ‘research universities’. Utrecht steeg opnieuw twee plaatsen en staat op nummer 48. Leiden gaat vooruit van nummer 70 naar 65, terwijl de universiteit vorig jaar ook al twee plaatsen won.


In 2010 kwam de Universiteit van Tilburg helemaal niet op de lijst voor, en nu wel: de universiteit deelt de 401ste tot 500ste plaats met 99 andere instellingen.


De website van de onderzoekers is ieder jaar opnieuw bijzonder slecht te bereiken, omdat de server vastloopt door de massale belangstelling. Daardoor werden de cijfers pas laat zichtbaar. De VSNU heeft een overzicht gemaakt van de Nederlandse scores.


De hoogste noteringen zijn vrijwel allemaal voor Amerikaanse universiteiten, afgezien van de Britse topinstellingen Cambridge (5) en Oxford (10). Stijf bovenaan staat als altijd Harvard University. De universiteit van Tokyo is op de twintigste plaats de eerste Aziatische universiteit.


Nederland dankt de hoge noteringen vooral aan de citatiescores. Nederlandse wetenschappers worden naar verhouding veel aangehaald in het onderzoek van anderen. Voor de uiteindelijke plaats op de ranglijst kijken de makers daarnaast ook naar de prestaties van alumni en de prijzen die onderzoekers winnen.


Er is altijd kritiek op zulke ranglijsten. Zo scoort een universiteit in de Shanghai-ranking als een oud-student later in zijn leven de Nobelprijs wint, terwijl het maar de vraag is wat die Nobelprijs na zoveel jaren nog zegt over de huidige stand van zaken aan een instelling.


Overigens scoorden de Nederlandse universiteiten het best in de jaren 2004 en 2005. Toen stond Leiden op nummer 63 en Utrecht op 39. In het allereerste jaar, 2003, prijkte Groningen op nummer 89.

Eigenlijk onvoorstelbaar dat er zó veel festivals om de lach draaien, maar bijna geen enkel om de traan. ‘Huilen in Den Haag’ mag dus vernieuwend heten, maar vooral heel erg divers. Het hoogtepunt (of in deze context liever dieptepunt?) zijn de Wenende Weekenden in oktober. Daarin beleef je weemoed met een knipoog via film, theater, literatuur, muziek en beeldende kunst. Maar wachten tot dan is zonde, want het festival is al in volle gang. Zo kun je op zondag 19 en 26 september op graftocht met een gids, die vertelt over de ontstaansgeschiedenis en architectuur van begraafplaats Oud Eik en Duinen en de twee begraafplaatsen aan de Kerkhoflaan. En, surprise: er liggen nog een paar BN’ers ook! Op woensdag 22 en donderdag 23 september mag je je eigen tearjerker meenemen naar het theater. Gedumpt? Failliet? Poes kwijt? De acteurs van Theater Draad zetten jouw drama ter plekke om in theater. Nog steeds niet genoeg gejankt? Dan kun je altijd donderdagavond nog luisteren naar zangeres Jeanette Scheffer en schrijver/componist/pianist Hans Steijger. Zij zingen treurliederen over het harde vissersbestaan. Zakdoeken bij de hand dus, en mocht je iemand tegenkomen, dan heb je natuurlijk je smoes paraat: “Sterk spul hè, die Fishermen’s Friends.”

‘Huilen in Den Haag’, tot en met 2 december op diverse locaties in Den Haag. www.huilenindenhaag.com

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.