Campus

Afhalen, zelf koken of een kok: zo koken de verenigingen

OWee-lopers eten deze week bij verschillende verenigingen. Hoe kook je voor honderden mensen? Delta nam een kijkje in de keuken.

Het OWee-polsbandje geeft aan bij welke vereniging je als OWee-loper bent ingedeeld voor het diner. Elke dag staat vast wat de verenigingen moeten koken om onderlinge concurrentie tegen te gaan. Maandag pasta, dinsdag Aziatisch en woensdag stamppot.  Op donderdag mogen de nieuwe eerstejaars zelf beslissen waar zij gaan eten en krijgen de verenigingen culinaire vrijheid.

Kok%20Kokkie%20Mirjam%20Jansbrug%20RvT.JPG

Sint Jansbrug heeft al vijfentwintig jaar dezelfde kok: “Kokkie” Mirjam. Tijdens de OWee start zij samen met twee leden om één uur ’s middags met het snijden van de ingrediënten. Om zes uur moeten driehonderd OWee-lopers en honderd Sint Jansbruggers eten. Vierhonderd maaltijden in vijf uur, hoe krijg je dat voor elkaar? “Goed plannen”, aldus Mirjam. De rest van het jaar kookt zij ook voor Sint Jansbrug: het diner is vijf dagen in de week voor vier euro te krijgen.

Kok%20Laga%20RvT_0.JPG

Bij Laga gaan ze er niet aan beginnen om voor vierhonderd mensen te koken. Zij bestellen vandaag nasi en bami bij de Chinees. “We hebben geen grote keuken en kunnen maximaal 250 eters aan”. Julius van der Veldt, voorzitter van de OWee-commissie van Laga, laat de inderdaad wat kleine keuken zien. “Normaal gesproken kookt er een commissie op dinsdag en donderdag. De kookhoofden in de commissie zoeken recepten uit en de kookhulpjes helpen met snijden. Soms eten er honderd mensen mee en soms zitten we helemaal vol.”

Kok%20Proteus%20RvT.JPG

Proteus-Eretes ziet het als een uitdaging. De 320 mensen die bij de roeivereniging zijn ingedeeld, krijgen een springroll, ‘katernoedels’ van Jamie Oliver en een zelfgebakken brownie toe. Lisanne en Frank, de koks van vandaag, zijn om negen uur begonnen met de boodschappen. “Normaal koken we voor 150 mensen en beginnen we om drie uur”, aldus Frank. “Ik vind het belangrijk om genoeg te eten te hebben, wat lekker is en op tijd klaar. Dat lukt alleen als je goed doorwerkt.”

Kok%20Zwervers%20RvT.JPG

Aan de overkant van Proteus zitten de Delftsche Zwervers te genieten van hun Indonesische rijsttafel. Op het menu staat onder andere rendang (Indonesisch stoofvlees), sambal telor (eieren met sambal) en heel veel verschillende groenten. “Het was enorm veel werk: we zijn op maandag om twaalf uur begonnen met boodschappen doen voor het eten van dinsdagavond”, aldus Rosanne, die samen met twee anderen de hele rijsttafel heeft verzorgd. “De pan met stoofvlees stond gisteren op tot half drie ’s nachts, daarna hebben we hem vanochtend om half tien weer aan gezet. Het laatste uur was er wel wat stress, maar als je ruim van tevoren begint lukt het wel.” De rest van het jaar koken de Delftsche Zwervers op dinsdag en donderdag voor €3,50. Als je wilt mee-eten moet je voor twaalf uur ’s middags een mailtje sturen naar lekkereten@delftschezwervers.nl.

Plastic bordjes

Na het rondje langs de eettafels valt een ding op: veel plastic bordjes en veel eten dat over is. “We hebben al zoveel afwas, dat we echt niet de borden ook gaan afwassen”, aldus Rosanne van de Zwervers. Had de OWee niet een deal met de voedselbank? “Alles wat aangebroken is, kunnen wij niet meer doorgeven”, vertelt Hans Cenin van de voedselbank. Het avondeten wordt dus niet bewaard, maar alle onaangebroken lunch zeker wel. “Maandag haalden we 900 broden van de OWee op. Dinsdag waren dat 2000 voorverpakte sandwiches en woensdag 1500 voorverpakte broodjes. Dat verspreiden we over voedselbanken van Delft, Pijnacker en Nootdorp en we stoppen een groot deel in de vriezer.” Heb je zelf iets over, omdat je bijvoorbeeld op vakantie gaat, dan kun je het bij de voedselbank inleveren op woensdag en donderdag op Schieweg 73K.  

Roos van Tongeren / Redacteur

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.