Kort

Actie End Fossil op 181ste Dies Natalis

De 181ste Dies Natalis van de TU Delft is afgelopen vrijdag gevierd. De verjaardag van de universiteit stond in het teken van de 17e-eeuwse Delftse wetenschapper Antoni van Leeuwenhoek. Een cartoonversie van Van Leeuwenhoek praatte de Dies aan elkaar, begeleid door experimentele gitaarmuziek.

De Delftse hoogleraren Bernd Rieger en Sjoerd Stallinga vertelden over de moderne microscopie, waarna hoogleraar microbiologie Mike Jetten van de Radboud Universiteit Nijmegen een eredoctoraat kreeg voor zijn nieuwe ontdekkingen op het gebied van micro-organismen. Ingrid Thijssen van werkgeversorganisatie VNO-NCW pleitte voor meer ingenieurs in Nederland, waarna rector Tim van der Hagen de ceremonie afsloot.

Eerder die dag gingen 36 TU-hoogleraren op de fiets en per tuktuk langs bij Delftse basisscholen. Onder de naam Meet the Professor gaven zij – in toga – gastlessen aan kinderen van groep 7 en 8. De kinderen speelden bijvoorbeeld (veilig) met hoogspanning en hielpen met het ontwerpen van de ideale vliegtuigstoel. (lees verder onder de foto)

Hoogleraar ergonomie Peter Vink beantwoordt vragen van een schoolklas. (Foto: Fred Ernst)

Vlak vóór de Dies vroeg actiegroep End Fossil TU Delft opnieuw om de banden van fossiele bedrijven met de universiteit te verbreken. Om hun verzoek kracht bij te zetten, overhandigden zij een stapel van 21 wetenschappelijke papers en krantenartikelen over het gedrag van de fossiele industrie aan vice rector Rob Mudde. Na de Dies deelden ze flyers met hun actiepunten uit aan het publiek. (lees verder onder de foto)

End Fossil-lid Emre Gökalan overhandigt de stapel artikelen aan vice rector Rob Mudde. (Foto: End Fossil)

Mudde benadrukte dat End Fossil en de TU het eens zijn over het einddoel om fossielvrij te worden, maar alleen niet over de te nemen route. De TU blijft samenwerken met de fossiele industrie, meldde Mudde eerder aan Delta.

Wetenschapsredacteur Rob van der Wal

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

K.S.vanderWal@tudelft.nl

Comments are closed.