Op 1 januari ging het nieuwe alcoholbeleid van de TU Delft in. Delta ging langs bij een paar faculteitsbars om uit te zoeken of het glas halfvol of halfleeg is.
Vrijdagmiddag om half vijf staan de bestuursleden in het ID Kafee (Industrieel Ontwerpen) druk op te bouwen. Deze week is er geen gewone vrijmibo, het is de afsluiting van hun lustrumweek. Toch is het vrij leeg. De leden die er zijn, hangen een beetje aan de zijkant of zitten met hun laptop op de bank te werken. De borrel is duidelijk nog niet begonnen. Achter de bar worden glazen en flessen klaargezet, maar de tap blijft dicht.
Alcohol schenken of consumeren mag op de campus pas na vijf uur ‘s middags, nu op 1 januari het nieuwe alcoholbeleid van de universiteit is ingevoerd. Ook is drank met meer dan 15 procent alcohol verboden, net als het gebruik van ‘middelen’. In ‘kantoren, pantry’s, laboratoria, werkplaatsen, technische ruimten etc.’ is het niet meer toegestaan alcoholhoudende consumpties of verpakkingen daarvan te bewaren. Alcohol gebruiken voor onderzoeksdoeleinden mag wel.
Jammer, vindt Job Nuijen, bestuurslid van studievereniging ID. “Vroeger begon onze vrijmibo om vier uur. Dan kwamen er ook wat medewerkers een biertje drinken. Tegenwoordig zijn zij vaak al naar huis. Voor de studenten die komen borrelen, maakt het minder uit. Zij kwamen vroeger meestal ook pas om vijf uur, na de colleges.”
Meerjarenplan
Stipt op het hele uur is het zo ver: de eerste twee biertjes worden getapt. Ook de leden lopen in groepjes binnen. Ondanks het ontmoedigingsbeleid staan bijna alle studenten even later met een glas bier in hun hand te kletsen.
‘Ze dringen het steeds verder terug’
Nuijen snapt waarom de universiteit het drinken van veel alcohol wil ontmoedigen, maar is geen voorstander van het beleid: “Het lijkt op een meerjarenplan. Eerst was het ‘geen sterk’, toen was het vier uur en nu is het vijf uur. Ze dringen het steeds verder terug. Verenigingen hebben steeds een ander bestuur, dus het lijkt alsof het makkelijker gaat, maar we hebben het wel door. Ik vind dat het nu te ver gaat. Vier uur vond ik een beter idee.”
Ook het argument van de TU dat alcohol erg ongezond is, gaat er bij hem niet in: “Het studentenleven is ongezond.” Bachelorstudente Emma Binnendijk valt hem bij: “Het is natuurlijk niet goed voor je, maar het is je eigen keuze. Er komen niet vaak ongelukken van: over het algemeen is iedereen verstandig. En het is gewoon gezellig.”
Minder stipt
De Bouwpub (Bouwkunde) blijkt voor een keer minder stipt. Deze donderdag staat er een commissie achter de bar en dat betekent om vijf voor vijf nog snel even oefenen met tappen. “Ziet er goed uit”, roept barbeheerder Lucas Hartog (tussen bachelor en master in) goedkeurend als het laatste commissielid een goedgevuld glas op de bar zet.
“Het enige wat ik weet is dat de tijd waarop alcohol mag worden geschonken is veranderd”, vertelt Hartog over het nieuwe beleid. “Op dinsdag gingen we om vijf uur open, op donderdag begonnen we om vier uur. Dat hebben we nu opgeschoven en we sluiten beide dagen een half uur later. Dat werkt eigenlijk in ons voordeel, want tussen vier en vijf waren er nooit veel mensen.”
‘Eigenlijk drinken we alleen maar meer’
De nieuwe regels hebben ook een ander voordeel, vertelt Hartog: “Je merkt nu dat er om vijf uur meteen een grotere instroom is.” Hij gebaart naar de mensen die inmiddels binnen zijn: “We zijn vier minuten open en het is meteen gezellig.”
Al met al lijkt het nieuwe alcoholbeleid een positieve verandering voor de Bouwpub. “We wisten dat het eraan zou komen, dus we konden ons erop voorbereiden.”
Niet minder maar meer
Masterstudente Lisanne den Held geeft, met een biertje in haar hand, een kritische noot. “Dat de Bouwpub later sluit, merk je met avondeten, en ook de volgende dag. Eigenlijk is het vooral heel vervelend”, vertelt ze met een knipoog. “Je stond er vroeger niet al om vier uur, maar nu sta je er wel tot half negen. Dus eigenlijk drinken we er alleen maar meer door.”
In de /Pub, in de kelder van de EWI-toren, is meer kritiek te horen. Een anonieme professor, speciaalbiertje in zijn hand, vindt het nieuwe beleid schadelijk: “Het laat beter zien dat de universiteit haar studenten en medewerkers niet vertrouwt. Dat past bij de tijd waar we in leven. Het is best gek na de coronatijd, waarin we geleerd hebben hoe belangrijk sociale activiteiten zijn voor het welzijn van studenten. Nu doen ze het tegenovergestelde, door zulke borrels te beperken. Ik hoor van studenten dat er juist veel meer behoefte is aan sociale activiteiten zoals deze.”
‘Het is jammer dat we er niet echt over konden meepraten’
Ook twee oud-bestuursleden komen nog even wat drinken voor ze naar een feestje in Leiden gaan. Daan Schat merkt dat veel studenten, vooral eerstejaars, naar huis gaan in plaats van naar de borrel: “De grootste inloop was tussen vier en vijf. Onze bestuurskamer is hierboven, dus als mensen om half vier klaar waren met college, kwamen ze een half uur bij ons chillen en dan gingen ze naar de /Pub. Nu blijven ze niet anderhalf uur wachten.”
Steeds strenger
Bart Zuidema verwacht dat het beleid alleen maar strenger wordt: “Als ze het elke paar jaar een beetje inperken, denken ze dat ze ermee wegkomen. Wat kunnen we doen? Als we uit protest voor vijf uur alcohol zouden schenken, denk ik dat we meteen kunnen sluiten.”
- Deze Delta-columnist is geen fan van het nieuwe alcoholbeleid van de TU Delft, zoals je kunt lezen in zijn column.
Hein Schröder, huidig bestuurslid van de /Pub, mengt zich in het gesprek: “Het is jammer dat we er niet echt over konden meepraten. Ze hadden dit bedacht en zo moest het gaan.” Zuidema: “Ze willen alcoholisme verminderen, maar ik denk niet dat je dat hiermee bereikt. De mensen die nu niet hierheen kunnen, drinken wel thuis een biertje. Ik merk niet dat mensen zeggen: ‘Ik ga niet drinken omdat de /Pub een uurtje later open is’.” Schröder: “Je geeft mensen alleen minder keuze.”
Een uur later open of niet, als om half negen de lichten in de Bouwpub weer aangaan, wordt duidelijk dat dat de studenten ook daar niet tegen heeft gehouden. Terwijl de muziek doordreunt, loopt de stampvolle bar langzaam leeg. Terwijl iedereen zijn fiets zoekt, maken sommige studenten alweer plannen voor de colleges van morgen. Maar voor anderen is de avond nog lang niet voorbij.
Comments are closed.