Onderwijs

16 duizend nieuwe studentenkamers

Ze gaan de komende vier jaar zestienduizend nieuwe studentenwoningen bouwen, beloven de studentenhuisvesters vandaag. In ruil daarvoor versoepelt minister Donner de eisen voor nieuwe studentenwoningen.


Vandaag om 11.00 uur zetten alle betrokken partijen in de TU Delft Library hun handtekening: huisvesters, studentenbonden en minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken. College van bestuurslid Paul Rullmann van de TU Delft zet namens de universiteitenvereniging VSNU zijn handtekening. Ook Stip-wethouder Pieter Guldemond is aanwezig. Ze willen een poging doen om het Nederlandse kamertekort te bestrijden.



De nieuwe woningen mogen iets kleiner worden dan de huidige. Er hoeven ook minder parkeerplekken te worden gerealiseerd dan nu vereist is. Daardoor nemen de studentenwoningen minder kostbare ruimte in beslag en hoeven studentenhuisvesters geen garages meer te bouwen die gedoemd zijn tot leegstand. 



Tijdelijke woningen voor studenten mogen voortaan langer blijven staan: geen vijf jaar, maar tien jaar. Ook mogen kantoorpanden langer aan studenten worden verhuurd.



Bovendien belooft Donner dat een aankomende nieuwe belasting (de ‘verhuurdersheffing’ van 250 euro per woning) niet voor onzelfstandige eenheden zal gaan gelden. Dat drukt de huurprijs van de kamers.



Voorzitter Pascal ten Have van de Landelijke Studenten Vakbond spreekt van een “geweldige dag”. Ook Vincent Buitenhuis van het landelijke Kenniscentrum Studentenhuisvesting is opgetogen. “Als we private partijen erbij betrekken, komen er misschien nog veel meer woningen bij”, zegt hij.

Via Facebook meldden zich voor de demonstratie van ‘the National Campaign against Fees and Cuts’ al vijftienduizend studenten aan. De Britse ‘National Union of Students’ verwacht daarnaast nog eens tienduizend studenten. De protesten zullen eindigen bij het Britse parlement.

Uit de hand
Gisteren waren op verschillende plaatsen al protesten. Vier weken geleden liep een landelijke demonstratie uit de hand toen een groep studenten het gebouw van de Conservatieve Partij binnenging en op het dak klom.

Bezuinigen
De Britse regering wil veertig procent bezuinigen op het onderwijsbudget van de universiteiten. Die mogen straks tot tienduizend euro per jaar vragen. Nu betalen Britse studenten nog ongeveer drieduizend euro collegegeld.

Eerlijker systeem
Volgens de conservatieve premier Cameron wordt het nieuwe systeem eerlijker. Rijke afgestudeerden gaan straks meer terugbetalen, en arme afgestudeerden zullen zelfs minder moeten terugbetalen dan nu het geval is, meent hij. Oppositiepartij Labour gelooft daar niets van.

Afschaffen collegegeld
De studenten zijn vooral boos op de Liberal Democrats. Die partij pleitte vóór de verkiezingen voor de afschaffing van de collegegelden, maar stemt nu naar verwachting in meerderheid in met de plannen van coalitiepartner en premier Cameron. Juist vanwege deze plannen zouden veel studenten tijdens de verkiezingen op de LibDem’s hebben gestemd.

Tegen stemmen
Een aantal LibDem’s heeft aangegeven tegen te zullen stemmen, of zich te zullen onthouden van stemming. Volgens Britse kranten komt daarmee de regeringscoalitie flink onder druk te staan.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.