Een slimme app, betere zorg, vernieuwende kunst… Sommige studenten zitten vol ideeën, maar durven de stap naar een eigen bedrijf nog niet te zetten. Zij kunnen een hele dag aan het ondernemerschap ruiken tijdens Startup24.
Lang niet alle studenten dromen van een vaste baan na hun afstuderen. Liever zouden ze hun eigen plan trekken. Maar dat is niet zo makkelijk als je ouders geen eigen bedrijf hebben en je niet zeker weet of het ondernemerschap je in het bloed zit.
Over een week, op vrijdag 10 november, begint de allereerste Startup24: een evenement in twaalf steden waar studenten in kleine groepen razendsnel een onderneming uit de grond stampen. In 24 uur leren ze samenwerken, een plan maken en presenteren.
Zo’n dag trekt misschien studenten die al een bedrijfje hebben. Maar de organisatoren mikken vooral op eerste- en tweedejaars studenten die nog aarzelen. Juist die moeten meedoen, vinden ze. Dankzij allerlei sponsors is het ook niet duur: het kost 15 euro, inclusief eten.
Snelkookpan
En ze hoeven ook niet allemaal een economische opleiding te volgen. De 22-jarige Timme van Munster studeert aan de Groningse kunstacademie en heeft al eens in zo’n snelkookpan gezeten. Hij deed mee aan een startup-weekend, een grotere versie van Startup24.
Eigenlijk had hij dat weekend niet nodig, want hij heeft al jaren zijn eigen eenmanszaak, een animatiebedrijf. Maar het was heel leuk, zegt hij. “Ons groepje had een goed idee. Vroeger kon je iemands muzieksmaak zien als je zijn platencollectie bekeek, maar met al die digitale playlists is dat verdwenen. Wij bedachten posters op basis van je digitale muziekcollectie, compleet met een manier om de muziek meteen af te kunnen spelen. Zo wordt muziek weer een gespreksonderwerp als iemand bij je langskomt.”
Het systeem werkte zelfs al en ze wilden er mee aan de slag, maar de een ging naar Australië, een ander kreeg een grote klus en toen lag het idee stil. Leerzaam was het wel. “Ik raad iedereen aan om een keer mee te doen”, zegt Van Munster. “Het is een fantastische ervaring en het is trouwens ook heel gezellig.”
Minder vaste banen
Startup24 is bedacht door StartupDelta, een publiek-private organisatie die ondernemerschap op allerlei manieren wil aanmoedigen. Voormalig VVD-Tweede Kamerlid Anne-Wil Lucas is er programmamanager. Ondernemerschap wordt steeds belangrijker, stelt ze, alleen al omdat er steeds minder vaste banen zullen zijn.
“Een ondernemende instelling is belangrijk voor je carrièrekansen”, zegt Lucas. “Vroeger leerden studenten ‘management- en adviesvaardigheden’. Nu zouden ze eigenlijk allemaal moeten leren hoe ze vanuit hun kennis een eigen onderneming kunnen opzetten.”
Het is belangrijk dat landen snel kunnen inspelen op nieuwe technologische ontwikkelingen, vindt ze. “Nederland is er al best goed in, we staan zeker niet achter in de rij qua innovatie. Maar de kennis uit hogescholen en universiteiten omzetten in startups die kunnen uitgroeien tot nieuwe bedrijven, daar zijn we nog niet zo sterk in.”
Ze hoopt dat studenten na zo’n dag sneller voor een minor ondernemerschap zullen kiezen. “Nu doet zo’n vijf procent van de studenten dat, en in de praktijk zijn het bijna alleen studenten die al iets met ondernemerschap hebben, bijvoorbeeld vanuit hun opleiding of via hun ouders. Vijf procent is echt te weinig.”
HOP, Bas Belleman
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
redactie@hogeronderwijspersbureau.nl
Comments are closed.