Kort

Crispr-Cas maar dan anders

De Crispr-Cas-techniek is een soort schaartje waarmee je genen kunt ‘knippen’ en veranderen. Moleculair biologen kunnen er heel precies veranderingen in het dna van levende organismen mee maken. Plant, microbe, mens of dier – Crispr-Cas werkt altijd. 

Moleculair microbioloog Sam van Beljouw, promovendus bij het Stan Brouns Lab van bionanoscience (faculteit Technische Natuurwetenschappen), publiceerde afgelopen week in het blad Science een ander Crispr-Cas systeem dat rna – het erfelijk materiaal van virussen – knipt. “Het bestaat uit één groot eiwit waarin de functie van meer dan vijf kleine Crispr-Cas eiwitten is samengevoegd”, vertelt Van Beljouw. “Dit reuze-eiwit knipt rna van een binnendringend virus op twee plekken kapot, waardoor het rna wordt vernietigd en het virus een klap te verduren krijgt.”

Naast de wetenschappelijke verwondering dat de natuur zo’n (afweer)systeem ontwikkeld heeft, denken onderzoekers over toepassingen. Onderzoeksleider dr.ir. Stan Brouns zegt: “We verwachten dat dit nieuwe Crispr-eiwit inzetbaar is als moleculaire precisieschaar om rna te knippen. Ook zien we mogelijkheden om het Crispr-eiwit om te bouwen tot een soort schakelaar waarmee we bijvoorbeeld medicijnen kunnen aanzetten op momenten dat het echt nodig is.” (JW)

Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.