De vorige keer stond Wim Uijttewaal als burger langs de geblokkeerde A12 en kreeg een zwiep van een waterkanon. Dat moet zaterdag anders, vindt hij. Want dan gaat hij in toga.
Bij de vorige klimaatdemonstratie op 27 mei waren er twee hoogleraren in toga, Spinoza-laureaten nog wel, herinnert Uijttewaal zich: Klaas Landsman en Thea Hilhorst van de Radboud Universiteit Nijmegen. Scientist Rebellion, de club van activistische onderzoekers, vroeg leden in hun netwerk op zoek te gaan naar meer professoren die bereid waren om in toga te demonstreren. Riccardo Riva, zeespiegelspecialist en lid van de actiegroep, benaderde hoogleraar waterbouw Wim Uijttewaal. Beiden zijn werkzaam op de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen (CiTG).
Het dragen van een toga geeft een demonstratie extra gewicht. Of het nu rechters, advocaten of dominees zijn die de straat opgaan. Of hoogleraren. Altijd speelt de vraag of de inzet van de autoriteit van de beroepskleding terecht of zelfs toegestaan is.
Uijttewaal weet dat het dragen van een toga op straat buiten het academisch protocol valt, maar toch gaat hij het doen. Waarom? “Ik sta daar niet als Wim met een toga, maar ik sta er juist om de wetenschappelijke onderbouwing van de klimaatverandering te benadrukken.” Als waterbouwkundige werkt hij aan de gevolgen van klimaatverandering in de vorm van droogte en overstromingen.
Klimaatmitigatie zoals dat heet kost veel geld, dus waarom dan 37,5 miljard euro per jaar aan subsidie verstrekken aan fossiele industrie die het probleem veroorzaakt, vraagt hij zich af. “Dat is toch het paard achter de wagen? Ik denk dat ik een bord maak: ‘Je hoeft geen professor te zijn om te zien dat dit misgaat.” Kom hem niet aan met onpartijdigheid van de wetenschap. “Ik moet echt mijn boosheid kanaliseren. Ik word er zo kwaad van als ik zie hoeveel desinformatie er verspreid wordt!”
Uijttewaal zal zich dit keer niet in de buurt van de blokkade van de A12 begeven, het illegale deel van het programma van Extinction Rebellion, om waterkanonnen te vermijden. Hij zal op het legale deel van de demonstratie te vinden zijn, schuin tegenover Den Haag CS. Stopzetting van fossiele subsidies is daar de inzet. De bezetting van de A12 streeft hetzelfde doel na met steviger middelen: een dagelijks terugkerende bezetting totdat dat subsidies worden ingetrokken.
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
j.w.wassink@tudelft.nl
Comments are closed.