Een workshop modeltekenen met naaktmodel op de Ladies Intro is Wolbodo duur komen te staan: de ‘mensenvereniging’ mag van het college van bestuur niet meedoen aan de OWee.
Het leek Wolbodo een leuk idee: een workshop modeltekenen met naaktmodel tijdens de Ladies Intro. Een manier om, met thee en koekjes erbij, het artistieke karakter van de vereniging te laten zien. “We hebben het plan ingestuurd, maar we hebben blijkbaar niet duidelijk genoeg gecommuniceerd”, vertelt algemeen bestuurslid van Wolbodo Jeroen Manders. Het kwam de vereniging duur te staan.
De Ladies Intro werd door de OWee op 12 juni gehouden om vrouwen (en anderen, ongeacht hun genderidentiteit) kennis te laten maken met elkaar en te genieten van ‘een moment dat Delft geen mannenstad is’, aldus de Binas, het informatieboekje voor aankomende studenten. Als onderdeel van het programma organiseerden studentenverenigingen workshops van een uur waar de deelnemers voor werden ingedeeld. Bij Wolbodo was dat dus modeltekenen, onder begeleiding van een docent die dat vak ook geeft aan studenten industrieel ontwerpen.
“Wij vonden het fantastisch en ik had het gevoel dat de deelnemers het leuk vonden”, aldus Manders. De door de OWee ingestelde commissie van toezichthouders (cvt) dacht daar anders over. “Tien minuten voor het einde kwam de commissie om de hoek om te kijken hoe alles ging. Die schrok heel erg en nam mij apart. Ze hadden kennelijk het idee dat de deelnemers zich onveilig zouden kunnen voelen. Die gedachte was niet in mij opgekomen, omdat er voor mijn gevoel niks onveiligs was: de deur stond gewoon open.”
‘Zeer ongepast’
Een week later bleek dat de TU de zorgen van de cvt serieus nam: in een door rector Tim van der Hagen ondertekende brief die Delta heeft ingezien spreekt de universiteit Wolbodo toe: de vereniging zou een ‘overtreding’ hebben begaan.
“Het organiseren van een workshop met een mannelijk naaktmodel die wij op uw sociëteit hebben waargenomen, ziet de TU Delft als zeer ongepast, onverantwoord en onveilig voor (minderjarige) deelnemers”, aldus het college van bestuur (cvb). Wolbodo wordt in de brief uitgenodigd voor een gesprek. Alleen, als de vereniging de brief leest, is de voorgestelde datum gepasseerd. Op 1 augustus mailt Wolbodo om een nieuwe afspraak te maken, maar, laat de TU in een door Delta gelezen mailwisseling weten, dat kan pas in september.
‘Alles wat studenten doen straalt af op de TU en andersom’
In de tussentijd is Wolbodo uitgesloten van het officiële OWee-programma (het eigen programma op de vereniging zelf gaat wel door, maar wordt niet door of op de OWee aangekondigd), besloot het cvb. Het OWee-bestuur heeft in die beslissing geen stem gehad, vertelt OWee-supervisor van de TU Delft Alex Lokhorst. “Alles wat studenten doen straalt af op de TU en andersom. Daarom nemen we het uiterst serieus om eerst te praten en dan pas naar buiten te komen, of juist niet.” Ook met de andere onderwijsinstellingen wier studenten de OWee volgen – de Haagse Hogeschool en Hogeschool Inholland – heeft de TU volgens Lokhorst niet overlegd.
Ongelukkige timing
Dat het mogelijk verlossende gesprek niet meer vóór de OWee kon plaatsvinden, komt volgens hem door een ongelukkige timing. “Dit gebeurde vlak voor de aanloop van de OWee waarin iedereen alle zeilen moet bijzetten. We proberen alles goed te doen, maar dat neemt niet weg dat we af en toe steken laten vallen. Dat is heel spijtig en ik hoop vanuit de grond van mijn hart dat ze er vanaf volgend jaar gewoon weer bij zijn.”
Welke regel de vereniging heeft overtreden, weet Wolbodo niet. Delta zag het contract tussen de vereniging en de TU, maar daarin staat niks over normen, waarden of zeden. Het enige punt dat de TU zou kunnen hebben, geeft Manders toe, is dat de deelnemers werden ingedeeld voor de workshops en dus niet bewust voor modeltekenen hebben gekozen, al geldt dat voor alle activiteiten.
Inclusiviteit
Nu de zaak bij het cvb ligt, willen het OWee-bestuur en de cvt niet reageren. Zij wijzen naar Lokhorst als aanspreekpunt, maar hij wil niet in detail treden over de overtreding of de reactie daarop van de TU. Wel zijn sociale veiligheid en seksueel ongewenst gedrag volgens hem ‘urgentie nummer één’ voor de universiteit. “Als we bespeuren dat er daarin ook maar iets mis dreigt te gaan, moeten we ingrijpen.”
‘Gelukkig halen we onze nieuwe leden meestal niet uit de OWee’
Ook inclusiviteit heeft een rol gespeeld bij de beslissing, volgens Lokhorst. “Het zal jouw dochter zijn, die uit een bepaalde achtergrond komt en dit voor het eerst meemaakt. In het verleden zijn we met ouders – die zich meldden bij de TU of het OWee-bestuur – in gesprek gegaan over bepaalde woorden in het Delfts Woordenboek die voor hen stuitend waren. Wij denken misschien: ‘goh, waarom eigenlijk?’, maar sommige mensen hebben een bepaalde achtergrond, cultuur of geloofsovertuiging waar dit uit den boze is.” Dat is voor de universiteit niet altijd makkelijk. “Het is een gevoelige wereld geworden. Daar probeert de TU in te navigeren. Over de situatie bij Wolbodo hebben we gezegd: we willen eerst verifiëren hoe het zit en dan pas verder.”
Zware straf
Manders vindt de uitsluiting van de OWee ‘een overtrokken maatregel’. “Zeker als er geen klachten zijn, en daar weet ik niet van.” Ook lijkt de maatregel vergeleken met andere gevallen zwaar. De vorige keer dat een vereniging (deels) uit de OWee werd geschrapt, in 2017, was dat vanwege een incident waarbij een aspirant-lid een zware hersenschudding opliep tijdens de ontgroening, de vereniging dit pas na 2,5 maand meldde en zich daarna niet meewerkend opstelde in het rechercheonderzoek. Toch maakt Manders zich geen grote zorgen. “Het is niet leuk, maar gelukkig halen we onze nieuwe leden meestal niet uit de OWee. Mensen kunnen op elk moment lid worden.”
Een tegenstrijdigheid valt hem wel op: terwijl Wolbodo wordt geweerd vanwege een workshop modeltekenen, werd dinsdagavond op de Markt als onderdeel van de OWee de film Good Luck to You, Leo Grande vertoond, waarin niet alleen naaktbeelden maar ook expliciete seksscènes te zien zijn.
Comments are closed.