Onderwijs
Samenwerking Brazilië 25 jaar

TU Delft en Unicamp starten samen cursus voor internationaal leiderschap

Ter gelegenheid van hun 25-jarige samenwerking hebben TU Delft en de Universiteit van Campinas (Brazilië) een opleiding opgezet voor internationaal wetenschappelijk leiderschap. Maandag 4 november begonnen de eerste twaalf cursisten.

Prof. Luuk van der Wielen ontmoet zijn Braziliaanse collega Leonardo Vasconcelos Fregolente tijdens de TU Delft - Unicamp leiderschapscursus. (Foto: Thijs van Reeuwijk)

Met deze internationale leiderschapscursus vieren de TU Delft en Unicamp, de Universiteit van Campinas (Brazilië), een kwart eeuw internationale samenwerking. Die begon in 1999 met gezamenlijk onderzoek op het gebied van bio-based brandstoffen en groene grondstoffen voor de chemie. Later kwamen daar water, infrastructuur en energie bij. De samenwerking heeft tot nu toe 15 promovendi met een dubbel diploma, 24 gezamenlijke onderzoeksprogramma’s en meer dan 20 miljoen euro aan onderzoeksgeld opgeleverd.

Rector Antonio Meirelles van de Braziliaanse universiteit Unicamp was via een videoverbinding aanwezig bij de aftrap van de cursus. Hij sprak de hoop uit dat de deelnemers zullen bijdragen aan het bestrijden van de uitdagingen die de mensheid te wachten staan. Hij noemde klimaatverandering, extreem weer en duurzame ontwikkeling.

Zijn Delftse evenknie, interim vice rector magnificus Hans Hellendoorn zei de meeste belangstelling voor het thema klimaat en energie te verwachten. “Dat kiezen studenten het liefst omdat het direct betrekking heeft op hun toekomst”, aldus Hellendoorn.

Leiderschapscursus

Het leiderschapsprogramma is aanvullend op de leiderschapstraining van de TU Delft, vertelde Patricia Osseweijer, TU Delft ambassadeur in Brazilië. In die laatst genoemde komt internationalisering namelijk nauwelijks aan bod, zei zij. De opleiding die TU Delft en Unicamp hebben opgezet behandelt academisch leiderschap in een internationale context. Aan de orde komen veranderende sociale gevoeligheden zoals inclusie en sociale veiligheid, trends in wetenschap en samenleving, ondernemerschap, en kennisveiligheid in internationale context.

Initiator van de internationale samenwerking tussen de twee universiteiten is prof.dr.ir. Luuk van der Wielen. Ook hij was aanwezig op de bijeenkomst en hij wendde de blik vooruit: “Het biobased onderzoek en de onderwijsprogramma’s bieden een goede basis voor uitbreiding in andere domeinen, waarvan onze gezamenlijke afgestudeerden, onze industrie en andere partners zullen profiteren.”

De IPA-challenge

Door de populariteit van IPA’s (Indian Pale Ales) stijgt de vraag naar hop. Maar de productie ervan blijft achter als gevolg van klimaatverandering en droogte. Een wereldwijd hop-tekort dreigt. Gelukkig heeft de jonge doctor Meissa Abrahao een alternatieve productiemethode ontwikkeld. Ze produceerde met micro-organismen de smaakstof humulene die 40 procent van het hopextract uitmaakt. ‘De technologie is breder en kan worden toegepast op tal van belangrijke bedreigde geur- en smaakstoffen zoals sandelhout ’, schrijft haar promotor prof.dr.ir. Luuk van der Wielen. ‘De technologie kan zelfs opgeschaald worden voor de productie van duurzame vliegtuigbrandstof.’
Dr. Meissa Abrahao is de vijftiende doctor met een graad van zowel TU Delft als Unicamp. Ze promoveerde maandag 4 november. Haar proefschrift is beschikbaar in de TU Delft repository.

Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.