Buiten de campus
Langstudeerder

TU-alumnus Chris Zijdeveld (80) protesteert mee tegen de langstudeerboete

Een opvallende aanwezige, afgelopen vrijdag bij de protesten in Den Haag tegen de langstudeerboete. Midden in de menigte stond een man die met zijn tachtig jaar ver buiten de gemiddelde leeftijd valt: ingenieur Chris Zijdeveld, die aan de TU Delft studeerde.

Chris Zijdeveld: “Als je onderwijs belangrijk vindt, dan heb je een kans dat je de wijze van de toekomst maakt, als je dat niet doet, maak je de domme klootzak.” (Foto: Janneke Ringens)

Hij snapt zelf ook dat het misschien een beetje een gek gezicht is – een bejaarde man tussen alle studenten. Studenten moeten lachen om zijn aanwezigheid, de vraag “Wat doet u hier?” krijgt hij voortdurend te horen. Zijdeveld legt het uit: “Ik wil er bij zijn als oude lul die aan den lijve heeft meegemaakt dat snel afstuderen stupiditeit is.” De studenten zwaaien met vlaggen, roepen leuzen en steken hun protestborden met gestrekte arm de lucht in. Met dezelfde daadkracht staat de al lang gepensioneerde ingenieur er ook. Terwijl de jonge demonstranten hun onvrede kenbaar maken, is het vooral Zijdevelds persoonlijke ervaring die zijn protest zo fel maakt.

Het belang van brede ontwikkeling

Zijdeveld, die in de jaren ‘60 en ‘70 aan de TU Delft studeerde, ziet zichzelf als het levende bewijs dat extra studietijd kan leiden tot persoonlijke groei. “Ik heb tien jaar over werktuigbouwkunde gedaan, dat kon je theoretisch in vijf jaar doen”, vertelt hij. Hij is in die jaren ook werkstudent geweest, en noemt dit “een ongelooflijk goede investering”. De gepensioneerde ingenieur vindt het zorgelijk dat de huidige generatie studenten steeds minder ruimte heeft om zich buiten de studie te ontplooien. Volgens hem zorgt de langstudeerboete ervoor dat studenten alleen nog maar met hun neus in de boeken zitten en dat het hen afschrikt om ervaringen buiten hun vakgebied op te doen.

‘Het is een verarming van de samenleving’

“Het is een verarming van de samenleving”, vindt Zijdeveld. Hij is bang dat de langstudeerboete ervoor gaat zorgen dat studenten allemaal zogenaamde ‘superspecialisten’ worden. Dat klinkt positief, maar dat is het volgens hem niet: “Een superspecialist weet heel veel over heel weinig, maar je kunt beter mensen hebben die weinig over heel veel weten.” Met deze waarschuwing benadrukt hij dat het creëren van een generatie eenzijdige specialisten de samenleving minder flexibel en innovatief maakt, terwijl juist brede kennis essentieel is voor vooruitgang.

Boodschap aan de politiek

“Als het kabinet deze maatregel intrekt, dan is dat een begin van vertrouwen wat ik krijg.” Zijdevelds’ boodschap aan de politiek is helder. Onderwijs gaat over meer dan diploma’s halen, het gaat om het ontwikkelen van mensen die kritisch kunnen nadenken, die problemen kunnen oplossen en de wereld om hen heen begrijpen. Zijdeveld roept, samen met alle aanwezige studenten, het kabinet op om de maatregel in te trekken en studenten juist te ondersteunen in hun groei. Zijn betoog luidt: “Als je onderwijs belangrijk vindt, dan heb je een kans dat je de wijze van de toekomst maakt, als je dat niet doet, maak je de domme klootzak.”

Door Janneke Ringens

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.