Terwijl het leven ook voor studenten steeds duurder wordt, blijft de compensatie voor verenigingsbestuurders uit het profileringsfonds achter. Vooral sport- en cultuurverenigingen hebben daar last van. Het moet anders, vinden ze.
Iedere (oud-)TU-student weet dat de TU Delft meer te bieden heeft dan collegebanken en stilteruimtes. Er zijn meer dan negentig sport-, cultuur-, studie- en gezelligheidsverenigingen voor de noodzakelijke ‘ontplooiing’, zoals ze dat zelf noemen. De TU Delft onderschrijft het belang van deze verenigingen en steunt ze daarom met gebouwen en spullen, maar ook met een financiële compensatie (bestuursmaanden) voor de studenten die de besturen en commissies bevolken. Daarvoor is jaren geleden het profileringsfonds in het leven geroepen, waaruit de studenten een vergoeding van 310 euro per maand voor bestuurswerk en 155 euro voor commissiewerk kunnen krijgen.
Extra eisen
Voor de sport- en cultuurverenigingen ligt dat volgens de Sport- & Cultuur Verenigingen Raad (SCVR) net even anders. Voorzitter Timo Warmenhoven vindt dat het voor alle studenten mogelijk moet zijn om een commissie of bestuur te doen en zou de TU dat moeten stimuleren. Maar de huidige Regeling Profileringsfonds (RPF) bemoeilijkt dat, zegt hij, en vooral voor sport- en cultuurverenigingen.
“Waar bij gezelligheids- en studieverenigingen alleen naar het aantal leden wordt gekeken, moeten sport- en cultuurverenigingen aan allerlei extra eisen voldoen” , vertelt Warmenhoven. In de praktijk betekent dat volgens hem dat bestuurs- en commissieleden niet genoeg gecompenseerd worden. “En dat terwijl de bedragen bij andere verenigingen eigenlijk ook al te laag zijn.”
‘Zelfs de TU Delft zelf noemt het een verdeling van schaarste’
In samenwerking met de studentenraad, de Verenigingsraad (Vera) en een aantal sport- en cultuurverenigingen verspreidde SCVR in 2023 een enquête onder verenigingsbestuurders. Warmenhoven schrok toen de uitkomsten in november van dat jaar gepubliceerd werden: “Bij bestuurders van sport- en cultuurverenigingen was er bijna niemand van wie de opgelopen studievertraging volledig werd gecompenseerd. Bij de meeste was dit zelfs minder dan 60 procent.” Delta heeft de resultaten ingezien en de SCVR heeft ze ook gedeeld met de TU.
Ook in de studentenraad heerst ontevredenheid over de hoogte van de compensatie. “Niet alleen van sport- en cultuurverenigingen, ook van andere verenigingen krijgen wij signalen dat het profileringsfonds niet toereikend is. Zelfs de TU Delft zelf noemt het een verdeling van schaarste”, zegt Jelle Stap, voorzitter van de studentenraadspartij Oras.
Vrijwillige inzet
De steun is belangrijk omdat de meeste verenigingen niet kunnen bestaan zonder de vrijwillige inzet van hun leden. Zo vindt ook Lisa, die bestuur heeft gedaan bij dansvereniging SoSalsa. Omdat ze tijdens haar bestuursjaar heeft geworsteld met haar mentale gezondheid, wil ze liever niet dat haar echte naam wordt genoemd.
‘Door verantwoordelijk te zijn voor allerlei taken heb ik veel geleerd’
Lisa wil graag benadrukken dat sport- en cultuurverenigingen als SoSalsa een belangrijke rol spelen in het leven van veel studenten. “Onze leden worden niet alleen lid om te dansen, maar ook om vrienden te maken en een sociaal leven op te bouwen. Het is een warme en gastvrije omgeving waar mensen ook op andere manieren zichzelf kunnen zijn.”
Zonder bestuursleden zoals Lisa zou SoSalsa niet kunnen bestaan. Bovendien heeft ze veel aan haar bestuursjaar gehad, vertelt ze. “Ik was bezig met vergaderen, het begeleiden van commissies en organiseren van activiteiten, zoals danslessen en voorstellingen. Door verantwoordelijk te zijn voor al deze taken heb ik veel geleerd.”
Waardering
Maar de lage financiële compensatie heeft soms heftige gevolgen voor bestuurders, blijkt uit Lisa’s verhaal. Ze ervaren extra druk om zoveel mogelijk te blijven studeren. Lisa heeft hier veel moeite mee gehad. “Aan het begin van mijn bestuursjaar wist ik echt niet hoe ik zo veel ballen tegelijk in de lucht moest houden”, vertelt ze.
De combinatie van de druk rondom de tentamenperiode en haar doorlopende bestuurlijke werk had zelfs een burn-out tot gevolg. “Ik wist niet hoe ik met al die stress om moest gaan. Gelukkig ben ik er uiteindelijk met hulp van een psycholoog weer bovenop gekomen.”
Niet alleen studiestress zorgt voor problemen onder bestuurders. Volgens de SCVR missen ze waardering van de TU. “Het gaat vaak niet eens om het geld an sich, maar om het gevoel dat de TU geen waarde hecht aan de verenigingen en degenen die zich voor hen inzetten”, vertelt Warmenhoven.
‘Het voelt niet alsof er erkenning is dat wij iets goeds doen voor de universiteit’
Lisa sluit zich hierbij aan. “Het voelt niet alsof er erkenning is dat wij iets goeds doen voor de universiteit. En dat terwijl we bijdragen aan het welzijn van veel studenten.” Wat ook niet helpt, vertellen de studenten, is dat het aanvragen van bestuursmaanden veel tijd en moeite kost. “Het proces duurt erg lang en het contact met de TU verloopt moeizaam. Je hebt eigenlijk nooit echt een idee waar je aan toe bent”, aldus Lisa.
Regeling op de schop?
Momenteel is de TU bezig met een herziening van de Regeling Profileringsfonds, maar het is onduidelijk in hoeverre de regeling op de schop gaat. De studentenraad is hierover in gesprek met het college van bestuur en volgens de raad is hen een verhoging van 10 tot 15 procent in het vooruitzicht gesteld.
Volgens Oras is dat lang niet genoeg. “De afgelopen tien jaar zijn de uitkeringen niet verhoogd. Dan komt daar de langstudeerboete bij, die het waarschijnlijk nog minder aantrekkelijk zal maken om deel te nemen aan activiteiten buiten de studie”, aldus Stap. Daarom pleit de studentenraad voor een verhoging van het RPF-budget die gelijk is aan de inflatie. Deze bedraagt over de periode sinds de laatste verhoging ruim 30 procent.
De SCVR roept het college van bestuur in een brief op iets te doen. “Het is echt nodig dat het totaal aantal maanden compensatie voor sport- en cultuurverenigingen omhooggaat, zodat de studievertraging die bestuurders oplopen volledig gecompenseerd wordt”, vat Warmenhoven de boodschap samen. Wel maakt hij hierbij een kanttekening: “Dit mag niet ten koste gaan van de potjes voor gezelligheids- en studieverenigingen, of voor onvoorziene omstandigheden.”
‘Geweldig jaar’
Hoewel hij het met Warmenhoven eens is dat de sport-en cultuurverenigingen meer bestuursmaanden zouden moeten krijgen, verwacht Oras-voorzitter Stap niet dat dit gaat gebeuren. “We zijn met de TU in gesprek over een nieuwe manier van verdelen binnen het potje, maar het lijkt er niet op dat het totale aantal maanden omhooggaat.”
Lisa hoopt dat haar opvolgers een hogere compensatie zullen krijgen, maar wat er ook gebeurt: ze raadt iedereen aan om haar voorbeeld te volgen. “Twijfel niet als je de kans krijgt om een bestuur of een commissie te doen. Ik heb een geweldig jaar gehad en ik heb er uiteindelijk vijf nieuwe beste vrienden aan overgehouden.”
Reactie TU en hoe verder
Delta heeft een TU-woordvoerder een lijst met tien vragen gestuurd over de huidige Regeling Profileringsfonds en de herziening daarvan. Uiteindelijk kon hij, voor de zomervakantie, geen inhoudelijk antwoord geven. Wel stuurde hij het volgende statement:
‘Het vraagstuk rondom de Regeling Profileringsfonds is bij ons bekend en heeft de volle aandacht. Hierover vindt overleg plaats met de studentenraad. De input van de SCVR wordt hier, net als alle andere input, in meegenomen. Wij voeren deze gesprekken niet via de media. Over de uitkomst valt op dit moment niets te zeggen.’
De RPF en de aanstaande wijziging is het afgelopen collegejaar vele malen besproken tijdens de overlegvergaderingen van de studentenraad met het college van bestuur. Ook op 28 augustus, de laatste vergadering van de huidige sr staat de regeling op de agenda.
De regeling ondergaat doorgaans iedere drie jaar een grotere vernieuwing, ook dit jaar. De herziening had in april 2024 klaar moeten zijn, maar dat is niet gelukt. Het is de studentenraad niet duidelijk waarom niet, laat woordvoerder Maud Reinders (ORAS) weten. Zij gaat ervan uit dat de wijziging klaar zal zijn voordat de maanden voor dit studiejaar worden toebedeeld. Dat vindt gewoonlijk in november plaats.
Comments are closed.