Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Onderwijs

Mensa’s minder in trek

Delftse eettafels zien hun bezoekersaantallen al jaren dalen. Opheffing van de eettafel van de Koornbeurs is zelfs mogelijk.

Delftse studenten die een goedkope hap willen, gaan minder vaak naar open eettafels. Zo ziet De Koornbeurs al tien jaar lang jaarlijks vijf procent minder eters aanschuiven. Twee jaar geleden kwamen er gemiddeld nog 175 eters per avond, nu ongeveer 140. “We hebben moeite met quitte spelen”, zegt bestuurslid Pieter Schoustra.

De Koornbeurs besluit begin december wat er met de eettafel moet gebeuren. “Opheffen is een mogelijkheid, maar dat lijkt me onwaarschijnlijk. De meeste voorstellen wijzen op een eettafel in een andere vorm of het dragen van de kosten met de vereniging.”

Als verklaring voor de dalende trend noemt Schoustra onder meer de grote keuze uit magnetronmaaltijden. “De prijs voor een afhaalpizza is ook niet meer zo hoog. Verder mocht je bij hospita’s vroeger vaak niet koken en nu wel.”

Eettafels van studentenverenigingen hebben vooral te kampen met dalende ledenaantallen. Bij Open Eettafel Tyche van de Delftsche Studenten Bond kwamen in de jaren negentig nog zo’n driehonderd eters per dag: nu nog maar tachtig. “Dat kwam vooral doordat wij in de jaren negentig het aantal leden zagen dalen”, zegt Sten Vollebregt, voorzitter van de eettafelcommissie.

Diezelfde trend leidde er bij Alcuin van Virgiel toe dat het aantal maaltijden in vijf jaar tijd met tien procent daalde van 40 duizend naar 36 duizend per jaar. Ondanks het feit dat hier sinds enkele jaren geen ‘burgers’ meer mogen eten – omdat ze te lang bleven ‘hangen’ – maakt deze vereniging zich geen zorgen. “Het aantal keren dat leden komen eten, is gestegen”, zegt bestuurslid Pieter van der Sanden.

Sint Jansbrug zag het aantal eters in tien jaar tijd zelfs bijna halveren van 31.190 naar 18.140 per jaar. “Het is lastig de eettafel overeind te houden, hoewel we nu een exploitatieoverschot hebben”, zegt Wouter Krouwel van Jansbrug. “De huidige student kan koken. De C1000 die tot 22.00 uur open blijft, is ook een geduchte concurrent. Jaarclubs die net wat anders willen eten, kopen zelf spullen. Dat is ook verser.”

Om het tij te keren wil Sint Jansbrug voortaan duurder inkopen. “De producten zijn dan van betere kwaliteit en verser. Ook gaat een promotieteam zich richten op buitenlandse studenten. Zij eten vaak in de aula en hebben minder contact met andere studenten. Om hen binnen te halen, denken we aan Engelstalige flyers, spandoeken, advertenties in kranten en ‘taste weken’ met thema’s.”

De invoering van een wokgerecht bleek voor eettafel Blauw in de aula ruim een jaar geleden het tij te keren. Het aantal bezoekers lijkt daar na een daling nu weer te stijgen. (CvU)

Delftse studenten die een goedkope hap willen, gaan minder vaak naar open eettafels. Zo ziet De Koornbeurs al tien jaar lang jaarlijks vijf procent minder eters aanschuiven. Twee jaar geleden kwamen er gemiddeld nog 175 eters per avond, nu ongeveer 140. “We hebben moeite met quitte spelen”, zegt bestuurslid Pieter Schoustra.

De Koornbeurs besluit begin december wat er met de eettafel moet gebeuren. “Opheffen is een mogelijkheid, maar dat lijkt me onwaarschijnlijk. De meeste voorstellen wijzen op een eettafel in een andere vorm of het dragen van de kosten met de vereniging.”

Als verklaring voor de dalende trend noemt Schoustra onder meer de grote keuze uit magnetronmaaltijden. “De prijs voor een afhaalpizza is ook niet meer zo hoog. Verder mocht je bij hospita’s vroeger vaak niet koken en nu wel.”

Eettafels van studentenverenigingen hebben vooral te kampen met dalende ledenaantallen. Bij Open Eettafel Tyche van de Delftsche Studenten Bond kwamen in de jaren negentig nog zo’n driehonderd eters per dag: nu nog maar tachtig. “Dat kwam vooral doordat wij in de jaren negentig het aantal leden zagen dalen”, zegt Sten Vollebregt, voorzitter van de eettafelcommissie.

Diezelfde trend leidde er bij Alcuin van Virgiel toe dat het aantal maaltijden in vijf jaar tijd met tien procent daalde van 40 duizend naar 36 duizend per jaar. Ondanks het feit dat hier sinds enkele jaren geen ‘burgers’ meer mogen eten – omdat ze te lang bleven ‘hangen’ – maakt deze vereniging zich geen zorgen. “Het aantal keren dat leden komen eten, is gestegen”, zegt bestuurslid Pieter van der Sanden.

Sint Jansbrug zag het aantal eters in tien jaar tijd zelfs bijna halveren van 31.190 naar 18.140 per jaar. “Het is lastig de eettafel overeind te houden, hoewel we nu een exploitatieoverschot hebben”, zegt Wouter Krouwel van Jansbrug. “De huidige student kan koken. De C1000 die tot 22.00 uur open blijft, is ook een geduchte concurrent. Jaarclubs die net wat anders willen eten, kopen zelf spullen. Dat is ook verser.”

Om het tij te keren wil Sint Jansbrug voortaan duurder inkopen. “De producten zijn dan van betere kwaliteit en verser. Ook gaat een promotieteam zich richten op buitenlandse studenten. Zij eten vaak in de aula en hebben minder contact met andere studenten. Om hen binnen te halen, denken we aan Engelstalige flyers, spandoeken, advertenties in kranten en ‘taste weken’ met thema’s.”

De invoering van een wokgerecht bleek voor eettafel Blauw in de aula ruim een jaar geleden het tij te keren. Het aantal bezoekers lijkt daar na een daling nu weer te stijgen. (CvU)

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.