Ongecategoriseerd

Zeven dingen die ik leerde tijdens mijn studie in de Verenigde Staten

Hoe is het om in Amerika te studeren anno 2018? Tijdens mijn studie aan Carnegie Mellon University, een elite-universiteit in het Amerikaanse Pittsburgh, Pennsylvania, is mij deze vraag vaak gesteld. Uiteraard ging deze vaak niet over de inhoud van de colleges. Hieronder zeven dingen waarover ik mij in de afgelopen zes maanden heb verbaasd.

  1. ‘It’s hard to get in, it’s also hard to get out’

    Application letters schrijven, persoonlijke essays opstellen, cv oppoetsen. Het is geen geheim dat de application processses van prestigieuze Amerikaanse private universities intensief en uitdagend zijn. Van alle studenten die zich aanmelden voor Carnegie Mellon laat de universiteit 13,7 procent toe. De selectieprocedure staat echter niet in verhouding tot de moeilijkheidsgraad van de vakken. Met Delftse inzet is het zelfs best goed te doen om de volle scores (A+ ofwel de Amerikaanse 10) te halen. Opvallender is dat met maar weinig inzet slagen alsnog mogelijk is. Op CMU (niemand zegt Carnegie Mellon University) bestaat zoiets als een herkansing zelfs niet, ongeveer iedereen haalt het vak.

  2. ‘Pennsylvania will have a vibrant coal industry again!’

    De Republikeinse partij organiseerde een debat waar hun kandidaten voor senator van Pennsylvania de degens kruisten. Trump’s pick voor deze positie is conservative Paul Mango. Zoals ik eerder al liet zien in deze tweet, is Mango vastbesloten de lokale kolenindustrie weer te laten floreren. Dat het realiseren van deze verwachting zelfs voor een goed functionerende Amerikaanse president schier onmogelijk is met de huidige ontwikkelingen in fracking en dalende kosten van duurzame energie, laat hij achterwege.

     
  3. ‘Just a note to check-in and see how everyone is doing’

    Afgelopen najaar bezocht ik als lid van een accreditatiepanel een aanzienlijk deel van de Nederlandse universiteiten. Een van mijn conclusies uit de vele gesprekken met (studenten)vertegenwoordigers is dat de Nederlandse student stress ervaart. Dat studenten amper zakken voor een vak op CMU, maakt niet dat ze minder gestrest zijn.  De cultuur van zoveel mogelijk vakken volgen, commissies doen en hoge verwachtingen stellen, heerst hier net zo sterk als in Delft. Mede doordat de universiteit werd opgeschrikt door een reeks zelfmoorden werd het aantal gastlezingen over personal leadership en werkcolleges opgeschroefd. Ook zijn er mindfulnessrooms en ontvang ik regelmatig mailtjes van mijn programmamanager met de vraag of het nog wel goed met me gaat.

     
  4. ‘How does Holland treat its expats?’

    CMU beweert dat zij het hoogste percentage buitenlandse studenten kent van alle Amerikaanse universiteiten. Met mijn Mexicaanse projectgenoot heb ik een serieus gesprek gehad over werken in Nederland. Meer internationale medestudenten hebben mij hiernaar gevraagd. Ik vertelde hen dat mijn ervaring is dat de arbeidskansen voor buitenlandse ingenieurs in Nederland goed zijn, maar vaak niet gelijk aan Nederlandse. Ik zie dat het protectionistische beleid van Trump ook kansen biedt. Laten we die dan ook grijpen en internationalisering van de Nederlandse arbeidsmarkt doorzetten.

     
  5. ‘It must be hard for him here without his gender-neutral toilet’

    Dit hoorde ik een trucker tegen z’n maat fluisteren terwijl ik aan het onderzoeken was welk toilet in het motel het mannentoilet was.

    Elke Amerikaanse student draagt het, een te groot collegeshirt met de naam van de universiteit erop. Het heeft me twee weken gekost voordat ik me in mijn eigen CMU-outfit had gehesen maar sindsdien gaat ie ook niet meer uit. Althans, pas toen ik tripjes verder van de campus begon te maken, kreeg ik door dat een lokale diner, public bus of motel niet echt de ideale plek is om mijn CMU-trui te dragen.

    Deze tegenstellingen laten zich prachtig zien in de discussie rond de eventuele komst van Amazon’s HQ2. Bestuurders van stad en universiteit stellen alles in het werk om de vijf miljard dollar en 50 duizend nieuwe banen die gemoeid gaan met het nieuwe hoofdkantoor binnen te halen.  Maar tegengeluiden zijn er ook, want zo’n hoofdkantoor betekent toch alleen maar files, stijgende huren en gentrification. Als dat kantoor er echt komt, verstoot één van die CMU-kids dan de huidige bewoners uit hun huis?

     
  6. ‘I would never take that self-driving Uber’

    Pittsburgh huisvest een aantal technologiebedrijven. Een van de opvallendste is Uber. Het bedrijf heeft een vloot aan zelfrijdende auto’s rondrijden in de stad. Als je een Uber bestelt, kan het zomaar zo zijn dat jouw chauffeur meedoet aan het pilotprogram. Mijn teleurstelling was keer op keer groot toen er weer een gewone Uber kwam voorrijden. Veel stadsgenoten, forenzen en zelfs een aantal techjournalisten durven er echter niet in te stappen.

     
  7. ‘Sometimes I wish I could go onto a roof with a sniper rifle’

    Je ziet ze elke dag over de campus racen, de politiemacht en emergency services van CMU. Ook vind je op campus om de 100 meter een blauw verlichte ‘emergency pole’, waarmee je – zelfs al is je eigen telefoon gestolen – binnen enkele seconde een politieagent aan de lijn hebt. De aanleiding van deze maatregelen is duidelijk. In de 21 weken die 2018 oud is hebben er al 23 school shootings plaatsgevonden. Op een middelbare school in de buurt hebben de scholieren na de Parkland shooting de beschikking over emmers met stenen gekregen. Ze kunnen deze gebruiken om naar de gewapende indringer te gooien, zo is het idee. Dat CMU kiest voor politieagenten en noodpalen is niet zo gek.

    Een 18-jarige medestudent leverde een bizar met dreigementen gevuld pamflet in via het systeem voor vakevaluatie. De student werd van de universiteit verbannen in dezelfde week als die andere verbannen student, Nikolas Cruz die 17 scholieren doodschoot in Parkland, Florida. 

Wie is Jasper Meijering?

Jasper Meijering is student Engineering and Policy Analysis aan de Haagse campus van de faculteit TBM. Als modelleur tracht hij besluitvormingsprocessen te ondersteunen op het gebied van energietransitie, klimaatadaptie en humanitaire hulp. Hiervoor volgt hij dit semester colleges aan Carnegie Mellon University. Naast zijn studie vertegenwoordigt Jasper jongeren bij onder andere klimaatonderhandelingen van de Verenigde Naties en accreditaties van onderwijsprogramma’s. Ook motiveert hij scholieren voor het kiezen van een studie in de techniek. Zijn laatste project is poldurr.io. Een augmented reality-app om mensen te laten leren over de Nederlandse delta.

Delta Lab / Delta Lab offers you the opportunity to share anything you really care about with the entire University community. E-mail us at delta@tudelft.nl.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.