Onderwijs

World Solar Challenge gaat door ondanks bosbranden

De World Solar Challenge 2011 gaat verder. Door bosbranden langs Stuart Highway hield de Australische politie gisteren het konvooi tegen bij Wauchope roadhouse.


“De teams van Tokai University, UMSolar Michigan en het Nuon Solar Team van de TU Delft brachten samen de nacht door bij bij Wauchope roadhouse”, schrijft Nadine Rodwijk op de blog van het Nuon Solar Team.


“Het team van Tokai University rijdt met een flinke voorsprong op de eerste plek. Nuon Solar Team volgt op 35 minuten. UMSolar rijdt vier minuten achter het Nuon Solar Team op de derde plaats. De top drie bestaat daarmee nog steeds uit de drie gedoodverfde favorieten. 


“Langs het eerste deel van de route was het vuur duidelijk zichtbaar. Tot in de berm van Stuart Highway stonden het droge gras en de bomen in brand. Een immens gebied – voor Nederlandse begrippen – langs de route naar Alice Springs is door het vuur aangetast.


 “De control stops bij Ti Tree en Alice Springs verliepen zeer soepel. Alice Springs is bijna halverwege de World Solar Challenge. De derde control stop was voor het Nuon Solar Team en Michigan het eindpunt van de etappe van vandaag. De nacht wordt doorgebracht bij Kulgera Roadhouse.”

Babuška zet zich in voor beter onderwijs. Hij is onder meer voorzitter van de opleidingscommissie werktuigbouwkunde. “Dit typeert zijn betrokkenheid”, zegt Bart-Jan van Roekel, commissaris onderwijs master bij Gezelschap Leeghwater. “Hij staat voor de TU en voor zijn studenten. Hij wil er het maximale uit halen.”

Zijn studenten waarderen die betrokkenheid. “Babuška doet ook aan college-responsiegroepen”, zegt Pieter Smorenberg, commissaris onderwijs bachelor bij Gezelschap Leeghwater. In die groepen bespreken studenten de inhoud en moeilijkheid van modules, de gebruikte onderwijsvormen, het studiemateriaal en de manier van doceren. “Babuška luistert naar studenten.”
De van oorsprong Praagse Babuška weet ‘als geen ander zijn studenten te enthousiasmeren, ongeacht of het nu gaat om bachelor- of masterstudenten of promovendi’, zo is te lezen in het rapport voor zijn nominatie van de beste docent van de TU Delft. ‘Hij is een voorbeeld voor de faculteit op het gebied van werkvoorbereiding en feedback aan studenten.’

Als jonge, uitblinkende onderzoeker kreeg Babuška al de titel Antoni van Leeuwenhoek-hoogleraar. Nu doceert hij onder meer regeltechniek II. “Bij werkcolleges lost hij samen met studenten sommen op en gaat hij door totdat iedereen het begrijpt”, zegt Smorenberg.

Een onderdeel van regeltechniek II is het practicum Matlab. Met dit reken- en simulatieprogramma zijn formules op te lossen. Studenten vinden Matlab een ingewikkeld programma. “Bij colleges voert Babuška stap voor stap formules in en zie je hoe je plots kunt maken”, zegt Van Roekel. “Dat doet hij gestructureerd en rustig en student-assistenten helpen hem daarbij.”
Typerend voor Babuška is dat hij zijn colleges niet te moeilijk begint. “Hij begint rustig en gaat stap voor stap verder”, zegt Van Roekel. “Telkens verwijst hij weer even terug naar kennis uit een eerder inleidend vak. Hij zegt dan: ‘Dit weten jullie als het goed is, zo niet dan moeten we wat extra lessen inlassen’.”
Andere docenten laten dat volgens Van Roekel soms zitten, maar Babuška herhaalt de oude stof. “Hij heeft niet de mentaliteit dat hij maar voor een bepaald aantal uren betaald krijgt. Hij neemt extra de tijd om de stof op te frissen.”

Ook recente ontwikkelingen komen aan bod bij Babuška. “Hij vertelde eens over de ogenschijnlijk makkelijke dynamica van fietsen en liet ons een filmpje zien van een fiets waarvan het zadel en het stuur waren verwisseld”, zegt Van Roekel.
Babuška staat ook buiten de colleges open voor zijn studenten. “Je kunt bij hem aankloppen en hij schuift datgene waar hij mee bezig is aan de kant”, zegt Van Roekel.
“Zo zochten we voor ons magazine De Slurf eens een verhaal over de master systems & control. We klopten bij hem aan en twee weken later lag er een uitstekend stuk.”

Wie is Robert Babuska
43, hoogleraar 3mE, getrouwd, twee dochters, kunstmatige intelligentie, robotica, automatisch regelen, tennis, softbal, reizen, natuur

Dit was de laatste aflevering van deze rubriek. Op 25 november wordt bekend wie beste docent van de TU Delft 2010 wordt.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.