Ongecategoriseerd

Wiskunde eerstejaars op de schop

Om meer eerstejaars in één keer te laten slagen en de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, geven docenten wiskunde hun vakken voortaan als blended learning vakken: een mix van face-to-face onderwijs en online leren.

De slagingspercentages voor eerstejaars wiskundevakken wisselen nogal per faculteit. Bij technische natuurkunde liggen ze vrij hoog, bij technische bestuurskunde een stuk lager. Bovendien blijkt uit een onderzoek bij werktuigbouwkunde dat eerstejaars druk zijn met huisvesting en nieuwe vrienden. “Studie heeft niet altijd prioriteit”, zegt Ingrid Vos, projectleider van het project Innovatie Wiskundeonderwijs. “Ook hebben eerstejaars moeite hun aandacht over meerdere vakken te verdelen. En als ze wiskunde moeilijk vinden, hebben ze de neiging daar te laat mee aan de slag te gaan.”

Om het beginniveau van eerstejaars te verbeteren is er een massive open online course (mooc) ontwikkeld: Pre-university Calculus. Daarmee kunnen studenten hun wiskundekennis opfrissen voordat ze aan hun studie beginnen.

Bij civiele techniek is een pilot begonnen waarbij het vak analyse in blended vorm wordt gegeven. Studenten moeten elke les voorbereiden door te kijken naar pre-lecture video’s van zes tot acht minuten met een introductie van de stof die de docent gaat behandelen. “Studenten zijn dan meer voorbereid”, zegt Vos. “In de les kun je snel aan de slag en heb je meer tijd om te oefenen.”In de pilot gebruiken wiskundedocenten meer contextvoorbeelden, zodat studenten begrijpen waarom ze wiskunde nodig hebben. De pilot betreft in het eerste en tweede kwartaal de vakken analyse 1 en 2 bij Civiel. In de loop van het jaar volgen pilots op andere faculteiten met lineaire algebra en kansrekening & statistiek. Met ingang van collegejaar 2016-2017 moeten al deze wiskundevakken opnieuw zijn ontworpen en ingevoerd.

Verder is er op Blackboard een minicursus ‘vectors’ te vinden. “Alleen mensen met wiskunde-D hebben die stof gehad, maar die heb je wel nodig voor mechanica en dynamica”, legt Vos uit.

Kijk op math-explained.tudelft.nl (wiskunde-uitgelegd.tudelft.nl) voor de video’s van Pre-university Calculus, de cursus ‘vectors’ en straks de pre-lecture video’s.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.