Onderwijs

‘Wetenschappers moeten strijden voor hun geld’

Wetenschappers moeten geen aanstelling krijgen omdat ze toevallig aan de beurt zijn, maar omdat ze alle andere kandidaten overtreffen. Dat zegt de aanstaande KNAW-president Hans Clevers in Vrij Nederland.


“Het wetenschapsbeleid in Nederland moet talentgericht zijn”, zegt de moleculair bioloog. “We moeten af van het systeem waarin mensen binnen afdelingen makkelijk doorpromoveren.” Op 5 juni volgt Clevers Robbert Dijkgraaf op als KNAW-president.


Hij prijst het besluit van toenmalig minister Plasterk om geld van de universiteiten naar NWO te schuiven, zodat wetenschappers moeten strijden voor hun budget. De beslissing riep destijds veel weerstand op bij de universiteiten. “Zo’n competitie creëert veel stress en niet alle onderzoekers voelen zich daar prettig bij”, zegt Clevers. “Maar het leidt wel tot het vroeg herkennen en benutten van talent. De mensen die de beurzen krijgen, klagen er niet over. Dat doen mensen die het wel fijn vonden dat ze niet hoefden concurreren om het geld.”


Samen met Ronald Plasterk bestuurde Clevers het Hubrecht Laboratorium in Utrecht. “We hebben een heel platte, directe organisatie gemaakt, met op elke post alleen maar heel gemotiveerde mensen met een beetje extra talent.” Die mensen zijn onafhankelijk en moeten zelf hun subsidies binnenslepen. Dat model gaat hij als KNAW-president bepleiten, zegt hij.

André Rouvoet van de ChristenUnie wil het tweede deel van
het debat later voeren, omdat de regering gisteravond een brief stuurde waarin
het uitstel van de langstudeermaatregel is aangekondigd. Dat raakt aan de kern
van het debat, vindt Rouvoet, want wat doet dit met de rechtszekerheid van de
huidige studenten? Daar wil hij graag met zijn fractie over
nadenken.

SP-kamerlid Jasper van Dijk viel hem bij.

 De SGP en VVD reageren enigszins verbaasd. Het gebeurt
vaak genoeg dat de regering tijdens een debat een amendement overneemt. Nu doet
de regering dat al de avond vóór het debat. Dat schept juist meer tijd dan
gebruikelijk.

 Het debat gaat intussen voort en is live te volgen op het
kanaal Politiek24.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.