Onderwijs

Welke universiteit trekt de meeste studenten?

In september verwelkomde de Rijksuniversiteit Groningen de meeste eerstejaars bachelorstudenten van alle Nederlandse universiteiten. De TU staat met ruim 3000 eerstejaars inschrijvingen op de negende plek.

Bijna 5500 eerstejaars telt de universiteit van het noorden. Voor het vierde jaar op rij ging er niets boven Groningen. Slechts twee andere universiteiten komen daarbij in de buurt met meer dan vijfduizend eerstejaars: de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht.

In totaal staan er nu 28,5 duizend bachelor- en masterstudenten ingeschreven bij de RUG. De UvA en de UU zijn nog net iets groter en komen boven de dertigduizend uit, blijkt uit cijfers van universiteitenvereniging VSNU.

Dit studiejaar ontvingen de universiteiten samen acht procent meer eerstejaars bachelorstudenten, vooral doordat steeds meer buitenlandse studenten hierheen komen (27 procent meer dan vorig jaar).

Wageningen Universiteit groeit flink, maar heeft toch nog altijd de minste eerstejaars: nipt vijftienhonderd gingen er afgelopen september van start. Maar Wageningen telt wel veel masterstudenten, ook uit het buitenland, zodat het totale aantal studenten toch tegen de elfduizend aanloopt. De kleinste universiteit van Nederland is de Universiteit Twente met 9400 inschrijvingen.

De universiteitenvereniging maakt vreemd genoeg niet bekend hoeveel masterstudenten de universiteiten tellen. In totaal staan er honderdduizend masterstudenten ingeschreven, maar waar?

Wel is er een tabel met een speciale categorie eerstejaars masterstudenten: degenen die nog niet eerder in het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs stonden ingeschreven. Dat zijn met name buitenlandse studenten.

In dat rijtje behoort Wageningen bij de grootste met meer dan duizend van zulke eerstejaars. Maastricht, Rotterdam en Delft steken er bovenuit en helemaal bovenaan staat de UvA met 1500.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.