Wetenschap

Wat zijn de gevolgen van de olie-aanslag?

De aanslag op een raffinaderij in Saoedi-Arabië ijlt lang na op de oliemarkt, zegt TU-olie-expert Aad Correljé. “De wereld ziet hoe simpel het is om oliehandel te schaden.”

De raffinaderij van Abqaiq die drones is getroffen. (Foto: Aramco)

Lang gold Saoedi-Arabië, een van de belangrijkste olie-exporteurs van de wereld, als een baken van stabiliteit in de oliemarkt. Vorige week moest het koninkrijk alle zeilen bijzetten om aan de olievraag te kunnen voldoen. De helft van de olieproductie (goed voor vijf procent van de wereldwijde olievraag) viel weg nadat op zaterdag 14 september het hart van de Saoedische olieproductie getroffen werd door een drone-aanval.

De aanval werd opgeëist door Jemenitische Houthi-rebellen, maar de Verenigde Staten wijzen naar Iran. De getroffen raffinaderij is de grootste ter wereld. Het duurt waarschijnlijk tot eind november totdat het land zijn productiecapaciteit heeft hersteld tot 12 miljoen vaten per dag.

Het land heeft oude in onbruik geraakte platforms op zee opnieuw opgestart en andere Opec-landen gevraagd of ze hun productie kunnen opschroeven om de tekorten te helpen aanvullen. En nog slaagde Saoedi-Arabië er niet in om alle contracten na te komen. Sommige importeurs werden afgescheept met lagere kwaliteit olie.

‘Dit zorgt voor nervositeit op de energiemarkt’

“Op zich is de aanslag op economisch vlak niet echt een ramp”, zegt oliedeskundige Aad Correljé (faculteit Techniek, Bestuur en Management). “Landen hebben zelf ook allemaal reserves. De leden van het International Energy Agency (IEA) – de meeste westerse landen – hebben reserves voor minstens negentig dagen. In de Europese Unie houden we zelfs 120 dagen aan. En de landen die nu andere kwaliteit olie uit Saoedi-Arabië krijgen, kunnen daar mee uit de voeten door het bij te mengen met andere olie.”

“Maar als dit voorval één ding heel duidelijk maakt, is dat het vrij makkelijk is om – in dit geval met drones – grote schade aan te brengen. De wereld ziet nu hoe simpel het is om de oliehandel te schaden. Dat zorgt voor nervositeit op de energiemarkt.”

Nederland is voor olie overigens nauwelijks afhankelijk van Saoedi-Arabië. Hetzelfde geldt voor de rest van Europa. De EU haalt 7 procent van haar olie daar vandaan. Rusland levert 27 procent en Noorwegen komt op de derde plaats met 11 procent. De meeste Saoedische olie gaat naar Azië.

Redacteur Tomas van Dijk

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

tomas.vandijk@tudelft.nl

Comments are closed.