Campus

‘Wat een mop, het eten is op’

Overgebleven voedsel van de OWee barbecue voor nieuwe studenten zou zondag worden uitgedeeld in de speeltuin van de Bomenwijk. Een mooi initiatief, maar er kwam niets. Foutje?

De barbecue aan de Schie. (Foto: Marjolein van der Veldt)

‘Gratis eten hier op te halen’. Bordjes bij de speeltuin op de Beukenlaan wijzen bezoekers waar ze moeten zijn. Hoewel het uitdelen pas om 19.00 uur begint, zitten een moeder en haar zesjarige zoontje zondagavond al om half zeven op een bankje te wachten.

De vrouw heeft een minimuminkomen en zag toevallig een van de bordjes. Ze vindt het een goed initiatief. “Vlees en salade zijn duur”, zegt ze. “Ik heb een foto van het bordje gemaakt en naar vriendinnen gestuurd die ook een minimuminkomen hebben.”

gratisetenbordjeOWEE.jpg

Rond 19:00 uur krijgt een van de studenten bij de speeltuin een telefoontje. Er is minder eten dan verwacht door ‘onhandig koelkastgebruik’, zegt hij. Studentvrijwilliger Lily Krams baalt zichtbaar. Even later stalt Frances Stegenga haar fiets bij de speeltuin. De bewoonster van de Wippolder had een flyer in de bus gekregen met twee gratis kaartjes voor het openingsfeest. Op de website las ze dat overgebleven eten van het No Waste Schiediner na afloop kon worden opgehaald.

Even wachten
Uit nieuwsgierigheid komt ze kijken. “Ik kan mijn eigen eten goed betalen en mijn ijskast zit al vol hoor”, zegt Stegenga. “Ik ben gewoon benieuwd of er groenten bij zitten en waar het eten naar toe gaat.”

Rond half acht neemt student Jochem Franken het woord. “Beste mensen. Er is geen eten meer over. Het is uitgedeeld aan deelnemers. Het goede nieuws is dat er niks is verspild, maar helaas kan ik niets meer voor jullie doen.” Beteuterde gezichten. De vrouw en haar zesjarig zoontje stappen op de fiets. Stegenga appt haar buurvrouw: ‘Wat een mop, het eten is op.’

JochemFrankenBBQ1400px.jpg

Jochem Franken heeft een teleurstellende mededeling. (Foto: Roos van Tongeren)

Franken legt uit dat het door ‘de logistieke manier van werken’ komt. “Zo’n grote levering was een test voor ons. We hebben voor een bepaald aantal mensen eten besteld, maar je weet niet of iedereen komt. Er is best een grote marge. Eten dat buiten de koeling is geweest mogen we niet weggeven.”

Er is volgens Franken geïnventariseerd wat er van de barbecue over was, waarna studenten een extra portie mochten nemen. Duurzaamheid is dit jaar belangrijk, zegt hij. Zo is er voor feesten op maandagavond een experiment om te voorkomen dat plastic bekers op de grond belanden en worden platgetrapt. “Je kunt ze inleveren bij de bar voor een nieuwe beker. Zo kun je de gebruikte bekers direct reinigen. Het bestek is gemaakt van PLA (polylactic acid, een biologisch afbreekbare kunststof red.) dat als grondstof wordt gebruikt voor 3D-printen.”

Ongenoegen
Franken en de andere studentvrijwilligers verlaten het terrein, tot ongenoegen van de vrijwilligers van de Stichting Speeltuin Bomenwijk. “Hondsbrutaal dat ze ons hier achterlaten”, zegt een van hen die niet met haar naam in Delta wil. “Je onttrekt je zo aan dingen die je zelf hebt georganiseerd. Er zijn mensen die een brief van de Voedselbank hebben gehad dat ze hier gratis eten konden ophalen. Die hebben misschien geen boodschappen gehaald. Wij moeten ze nu vertellen dat er niks gekomen is.”

Prompt komen er een jongen en een meisje op de fiets vragen naar het gratis eten. De speeltuinvrijwilligers vertellen ze dat er geen voedsel is gekomen omdat het al is uitgedeeld. “Nou”, reageert het meisje lakoniek, “positief is dat er dan niets is weggegooid.” Ze fietsen meteen weg.

Elke van Mechelen, die de communicatie van de OWee verzorgt, zegt desgevraagd dat ze de onvrede goed kan begrijpen en dat ze contact met de speeltuinvrijwilligers zal opnemen. “Er was goed ingekocht”, meldt ze, doelend op een te grote hoeveelheid. “Het was buiten ieders verwachting om. We zitten er ook een beetje mee.”

Nieuwsredacteur Connie van Uffelen

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

c.j.c.vanuffelen@tudelft.nl

Comments are closed.