Universiteiten zijn niet verplicht om elkaar te waarschuwen voor het wangedrag van een onderzoeker die ergens anders gaat werken. Dat zou op bezwaren van de privacywetgeving stuiten, legt demissionair minister Dijkgraaf uit.
Vorige maand schreef het Algemeen Dagblad over een hoogleraar die werd ontslagen bij de Universiteit Utrecht vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag. De man zou zich al eerder hebben misdragen aan de Vrije Universiteit, de Maastricht University en de University of Pennsylvania.
Privacywetgeving
Het zou wenselijk zijn dat universiteiten elkaar over zulke kwesties kunnen informeren, zei de Universiteit Utrecht tegen het AD. Maar zulke gegevensuitwisseling druist al snel tegen de privacywetgeving in, stelt Dijkgraaf in zijn antwoord op Kamervragen van zijn eigen partij, D66.
Het zou ook moeilijk zijn om het te verplichten, legt hij uit. Volgens Dijkgraaf moet er iets uitzonderlijks aan de hand zijn voordat instellingen zulke gevoelige informatie onderling kunnen delen. Ze moeten altijd de afweging maken of het privacybelang niet zwaarder weegt. (HOP, PvT)
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
redactie@hogeronderwijspersbureau.nl
Comments are closed.