“Hoe komt het dat een glas sinaasappelsap na het tandenpoetsen niet lekker is?” Deze vraag stelde Martin Bloemendal, zesdejaarsstudent civiele techniek.
br />
Tom van der Pol, studie onbekend, reageert. “Speekseleiwitten vormen een laagje op de tanden. Dit laagje biedt een beschermende werking tegen zuren zoals in sinaasappelsap. Tandpasta reageert met de speekseleiwitten, waardoor zuur een bittere smaak krijgt. Bovendien wordt het beschermende laagje door het tandenpoetsen gedeeltelijk verwijderd en kan zuur direct op het tandoppervlak inwerken. Tandenpoetsen en sinaasappelsap zijn dus een slechte combinatie.”
Er komt geen antwoord op de vraag waaróm het zuur die bittere smaak krijgt. Misschien kan een andere lezer hier duidelijkheid over verschaffen?
Op de vraag die bouwkundestudent Daniël Hoogvliet twee weken geleden stelde, is ook nog geen inhoudelijk antwoord gegeven. Daarom blijft ook deze vraag nog een weekje staan: “Waarom zorgt cola ervoor dat chroom weer gaat glanzen en dat roest losweekt?” (TvL)
Reacties of nieuwe vragen kun je wekelijks voor maandag 16.00 uur mailen naar: waarom_daarom@yahoo.com. Maximaal vijftig woorden, en vergeet je naam, studie en studiejaar niet te vermelden.
“Hoe komt het dat een glas sinaasappelsap na het tandenpoetsen niet lekker is?” Deze vraag stelde Martin Bloemendal, zesdejaarsstudent civiele techniek.
Tom van der Pol, studie onbekend, reageert. “Speekseleiwitten vormen een laagje op de tanden. Dit laagje biedt een beschermende werking tegen zuren zoals in sinaasappelsap. Tandpasta reageert met de speekseleiwitten, waardoor zuur een bittere smaak krijgt. Bovendien wordt het beschermende laagje door het tandenpoetsen gedeeltelijk verwijderd en kan zuur direct op het tandoppervlak inwerken. Tandenpoetsen en sinaasappelsap zijn dus een slechte combinatie.”
Er komt geen antwoord op de vraag waaróm het zuur die bittere smaak krijgt. Misschien kan een andere lezer hier duidelijkheid over verschaffen?
Op de vraag die bouwkundestudent Daniël Hoogvliet twee weken geleden stelde, is ook nog geen inhoudelijk antwoord gegeven. Daarom blijft ook deze vraag nog een weekje staan: “Waarom zorgt cola ervoor dat chroom weer gaat glanzen en dat roest losweekt?” (TvL)
Reacties of nieuwe vragen kun je wekelijks voor maandag 16.00 uur mailen naar: waarom_daarom@yahoo.com. Maximaal vijftig woorden, en vergeet je naam, studie en studiejaar niet te vermelden.

Comments are closed.