De discussie over de ziel van een wijnfles doet nog steeds stof opwaaien. Wederom schrijft achtstejaars student werktuigbouwkunde Joop een betoog over het ontstaan van de indeuking aan de onderzijde van de fles.
Hiermee wil hij aantonen dat het handige inschenken van de wijn slechts een spin-off van de werkelijke functie is. Hij schrijft: “Als je goede wijn wilt drinken moet je hem een dag van tevoren uit de wijnkelder halen en een dag lang laten ‘chambreren’. Dit is bedoeld om de wijn op kamertemperatuur te laten komen en de deeltjes in de wijn in de rand van de ziel te laten neerslaan. Omdat wijnmakers over het algemeen nostalgisch zijn aangelegd, is het laten verdwijnen van de ziel een moeilijke keus. Ook omdat een fles met ziel min of meer impliceert dat het een oude, en dus goede wijn is. Zo heeft ooit iemand een formule opgezet die het verband aangeeft tussen de diepte van de ziel en de prijs van de fles. Bij de keuze van het behouden van de ziel zal ongetwijfeld ook hebben meegespeeld dat hij zo handig is bij het uitschenken van de wijn, maar dit weegt niet op tegen de eerder genoemde redenen.”
Met dit betoog is tevens aangetoond dat de Delftse student meer interesse heeft voor drank dan voor techniek. Op de vraag van vorige week, “Wat is de ‘sneeuw’ op de televisie en bestaat die ook bij digitale televisie?” kwam namelijk maar één reactie binnen.
Martijn van Egdom, derdejaars student technische informatica: “Sneeuw bij analoge tv wordt veroorzaakt door storing of ruis op de kabel. Bij digitale tv bestaat sneeuw ook wel, als er vóór het omzetten van analoog naar digitaal al ruis op de kabel is. Andere storingen in het digitale signaal veroorzaken niet direct het sneeuweffect op de beeldbuis, maar leiden vaak tot een wat gecomprimeerd beeld.” En bij deze technische uitleg laten we het maar. De drank heeft gewonnen.
Vandaar dat de vraag van deze week van Björn van den Broek, zevendejaars student industrieel ontwerpen, wederom over drank gaat: “Op het bedrijf waar ik stage loop drinken we koffie uit zwarte kopjes. Ik heb het idee dat mijn koffie hierin sneller koud wordt dan in een wit kopje. Na verschillende discussies met collega’s zijn we er nog steeds niet uit. Kan het zijn dat koffie sneller afkoelt in een donker kopje dan in een licht kopje?” (MvdS)
Reacties of nieuwe vragen kun je wekelijks vóór maandag 16.00 uur mailen naar: waarom_daarom@yahoo.com. Maximaal vijftig woorden, en vergeet niet je naam, studie en studiejaar te vermelden.
De discussie over de ziel van een wijnfles doet nog steeds stof opwaaien. Wederom schrijft achtstejaars student werktuigbouwkunde Joop een betoog over het ontstaan van de indeuking aan de onderzijde van de fles. Hiermee wil hij aantonen dat het handige inschenken van de wijn slechts een spin-off van de werkelijke functie is. Hij schrijft: “Als je goede wijn wilt drinken moet je hem een dag van tevoren uit de wijnkelder halen en een dag lang laten ‘chambreren’. Dit is bedoeld om de wijn op kamertemperatuur te laten komen en de deeltjes in de wijn in de rand van de ziel te laten neerslaan. Omdat wijnmakers over het algemeen nostalgisch zijn aangelegd, is het laten verdwijnen van de ziel een moeilijke keus. Ook omdat een fles met ziel min of meer impliceert dat het een oude, en dus goede wijn is. Zo heeft ooit iemand een formule opgezet die het verband aangeeft tussen de diepte van de ziel en de prijs van de fles. Bij de keuze van het behouden van de ziel zal ongetwijfeld ook hebben meegespeeld dat hij zo handig is bij het uitschenken van de wijn, maar dit weegt niet op tegen de eerder genoemde redenen.”
Met dit betoog is tevens aangetoond dat de Delftse student meer interesse heeft voor drank dan voor techniek. Op de vraag van vorige week, “Wat is de ‘sneeuw’ op de televisie en bestaat die ook bij digitale televisie?” kwam namelijk maar één reactie binnen.
Martijn van Egdom, derdejaars student technische informatica: “Sneeuw bij analoge tv wordt veroorzaakt door storing of ruis op de kabel. Bij digitale tv bestaat sneeuw ook wel, als er vóór het omzetten van analoog naar digitaal al ruis op de kabel is. Andere storingen in het digitale signaal veroorzaken niet direct het sneeuweffect op de beeldbuis, maar leiden vaak tot een wat gecomprimeerd beeld.” En bij deze technische uitleg laten we het maar. De drank heeft gewonnen.
Vandaar dat de vraag van deze week van Björn van den Broek, zevendejaars student industrieel ontwerpen, wederom over drank gaat: “Op het bedrijf waar ik stage loop drinken we koffie uit zwarte kopjes. Ik heb het idee dat mijn koffie hierin sneller koud wordt dan in een wit kopje. Na verschillende discussies met collega’s zijn we er nog steeds niet uit. Kan het zijn dat koffie sneller afkoelt in een donker kopje dan in een licht kopje?” (MvdS)
Reacties of nieuwe vragen kun je wekelijks vóór maandag 16.00 uur mailen naar: waarom_daarom@yahoo.com. Maximaal vijftig woorden, en vergeet niet je naam, studie en studiejaar te vermelden.
Comments are closed.