Wie een volle blaas heeft, neemt verstandiger beslissingen en is beter in staat om opwellingen te negeren. Daarom kun je maar beter niet naar de wc gaan voordat je een grote aankoop doet.
Dat blijkt uit onderzoek van de Twentse psycholoog Mirjam Tuk. Het verschijnt binnenkort in Psychological Science, het grootste wetenschappelijke tijdschrift voor empirische psychologie. Beheersing van de blaas leidt kennelijk tot beheersing van de geest, is de conclusie.
Proefkonijnen
In één van de experimenten moest een groep proefkonijnen vijf glazen water drinken, terwijl een andere groep vijf kleine slokjes dronk. Veertig minuten later, toen het water de blaas had bereikt, kregen ze een keuze: morgen zestien euro krijgen of dertig euro over 35 dagen. De proefpersonen met een volle blaas, kozen vaker voor dat laatste.
Tentamen
Intelligenter worden mensen niet, zegt Tuk. “Het heeft waarschijnlijk weinig zin om met volle blaas een tentamen te maken.” En wie een paar glazen bier drinkt, kan het effect van de alcohol niet wegnemen door niet naar de wc te gaan.
In het rapport van de werkgroep Heroverwegingen worden verschillende bezuinigingsplannen geopperd. De belangrijkste zijn collegegeldverhoging, de basisbeurs vervangen door een lening en efficiënter werken.
De HBO-raad en universiteitenkoepel VSNU noemen de plannen in een reactie ‘rampzalig’. “Het is vreemd dat de studenten in alle gevallen meer betalen en er niet of nauwelijks meer onderwijs voor terugzien”, zegt Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-Raad.
Volgens de organisaties valt bovendien op efficiëntie in het onderwijs nauwelijks winst te behalen. “Het onderwijs is al jaren efficiënt en leidt steeds meer studenten op voor steeds minder geld. Positieve resultaten vragen om inspanning, niet om een goedkoper productieproces.”
TU-collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg kan zich ‘geheel vinden in de reactie van de VSNU’, ook op het punt van de efficiëntie. “Als je ziet hoe hard hier wordt gewerkt – en ik denk dat dit voor andere universiteiten net zo hard opgaat – vind ik het bijna een belediging voor de mensen die hier werken.”
Waar de TU Delft volgens Van den Berg ook ‘met veel zorg’ naar kijkt, zijn de plannen voor innovatie en onderzoek. “Juist de technische universiteiten met hun toepassingsgeïnspireerd onderzoek zijn erg afhankelijk van een bedrijfsleven dat met innovatie bezig kan zijn. Als daar ook op beknibbeld moet worden, dan snijd je voor jezelf wegen af.”
Ook uit de Delftse studentenpolitiek klinkt gemor. Vrijdag publiceerden de studentenraad en de studentenvakbond VSSD een opiniestuk in de Volkskrant waarin zij pleitten voor meer investeringen in de techniek. “Er ligt door de manier van financiering meer nadruk op het aantal studenten dat afstudeert dan op hun kwaliteit. Als dit zo doorgaat, is instroombeperking het enige redmiddel om de kwaliteit te waarborgen. Dit strookt niet met de ingezette lijn om technologisch onderwijs te promoten en meer studenten aan te trekken.”
Comments are closed.