Onderwijs

Vijfduizend euro voor het voorspellen van leidingbreuken

TU Delft post-doc André Marques Arsénio en zijn mede-auteurs schreven vorig jaar het beste Engelstalige artikel over de stedelijke watercyclus. Marques Arsénio nam er vrijdag de Jaap van der Graaf-prijs voor in ontvangst.


Marques Arsénio publiceerde het winnende artikel ‘Pipe failure predictions in drinking water systems using satellite observations’ in het blad ‘Structure and Infrastructure Engineering’. Hij is sinds 2014 post-doc binnen het project ‘Sustainable freshwater supply in Maputo, Mozambique’ een vijf jaar durend project gefinancierd door NWO en WOTRO in het kader van het overkoepelende project Urbanizing Deltas of the World’.

De jury koos zijn artikel uit 52 artikelen vanwege de maatschappelijke relevantie van leidingonderhoud en het voorspellen van leidingbreuken. Het vervangen van (drink)waterleidingen ziet de jury als dé opgave van de komende decennia. Bovendien zijn de resultaten simpel te vertalen naar onderhoud van andere leidingnetwerken, zoals gasleidingen of rioolsystemen.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van vijfduizend euro en een glasobject. Het ingenieurs- en adviesbureau Witteveen+Bos stelde de prijs in 2009 in toen Jaap van der Graaf terugtrad als hoogleraar in de Behandeling van Afvalwater aan de TU Delft. Van der Graaf was van 1988 tot 2003 algemeen directeur van het ingenieursbureau uit Deventer.

De jury bestond dit jaar uit prof.dr.ir. Jules van Lier (TU Delft/Unesco-IHE, voorzitter), prof.dr.ir. Gertjan Medema (TU Delft/KWR Water), dr.ir. Jelle Roorda (Evides), dr.ir. Jasper Verberk (Evides), ir. Ad de Man (Waterschapsbedrijf Limburg), ir. Fred de Bruijn (Witteveen+Bos), dr.ir. Arjen van Nieuwenhuijzen (Witteveen+Bos), en dr.ir. Hardy Temmink (WUR/Wetsus).

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.