De TU is van plan vierduizend extra onderwijsplekken bij te bouwen. De dienst facilitair management en vastgoed onderzoekt hoe en waar.
De universiteit laat momenteel al een nieuw onderwijsgebouw neerzetten: Pulse. Daarin komen verschillende soorten collegezalen en zelfstudieplekken, samen genoeg voor ruim duizend man. In de nieuwe plannen gaat de TU uit van nog eens vier keer die capaciteit.
De dienst facilitair management en vastgoed (fmvg) onderzoekt momenteel hoe die nieuwe ruimtes eruit gaan zien en waar ze komen te staan. Collegelid Anka Mulder zei vorige week tegen de studentenraad dat de onderwijsplekken wellicht worden verdeeld over twee nieuwe gebouwen. Wanneer dat precies duidelijk wordt, is niet bekend. “Ik verwacht op vrij korte termijn een voorstel van fmvg”, zei Mulder.
Snelheid is geboden, want het water staat universiteit en studenten aan de lippen. Door de groei van het aantal studenten en promovendi nu en in de toekomst komt de TU steeds krapper in haar jasje te zitten. Zelfstudieplekken zijn in tentamentijd overvol, collegezalen puilen vooral in het begin van het studiejaar uit. Daar komt bij dat CiTG en EWI nodig verbouwd moeten worden. Dat kan echter niet voordat er alternatieven zijn voor de grote collegezalen op die faculteiten. Die schuifruimte ontbreekt.
Niet voor niets zette het college van bestuur in december 2015 de vastgoedstrategie ‘on hold’. “Als we die plannen ter waarde van 700 miljoen euro zouden voortzetten, zouden we een campus bouwen die niet voldoet aan het soort aantallen dat we nu nodig hebben”, zei Mulder tegen de studentenraad. Fmvg denkt na over hoe het verder moet, aldus het collegelid. “Maar in de tussentijd kunnen we niet alles stil zetten. ‘No regret’-besluiten kunnen we nog steeds nemen.” De vierduizend extra onderwijsplekken zijn daarvan volgens haar een voorbeeld.
Comments are closed.