Wetenschap

Versnelling voor open science

Met 184 miljoen euro gaat het nieuwe regieorgaan ‘Open Science NL tot en met 2031 de komst van open science versnellen. Dat heeft het ministerie op 29 maart afgesproken met universiteiten, hogescholen en andere organisaties als NWO en de KNAW. Zij deden dat in de TU Delft Library. Het regieorgaan opereert onder de vleugels van onderzoeksfinancier NWO.

Er spelen nog allerlei vragen rond open science. De meeste wetenschappers onderschrijven het ideaal, en zeker de jongere onder hen. Maar in de alledaagse praktijk blijken er soms belemmeringen, zoals de financiering of het gebrek aan een goede infrastructuur voor het delen van data. En hoe kun je bijvoorbeeld data delen zonder de privacy van proefpersonen te schenden? Ook moeten data goed bruikbaar zijn voor andere onderzoekers, met andere vragen. Het is allemaal niet vanzelfsprekend.

Bovendien kan sommige kennis onverwachts een militaire toepassing krijgen en daar kan de hele wereld dan misbruik van maken. In het regeerakkoord staat dat open science de norm moet worden, ‘mits de nationale veiligheid hierbij niet in het geding komt’. (HOP, BB)

 

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.