Onderwijs

Verhuizen aantrekkelijker

Studenten die naar een andere stad willen verhuizen, komen vanaf de zomer niet langer onderaan de wachtlijst van woningzoekenden terecht.


Studentenhuisvesters in Leiden, Delft, Amsterdam en Den Haag hebben dat afgesproken. Woningnet, DUWO en De Key gaan samen een nieuw bemiddelingssysteem voor studentenwoningen ontwikkelen.


Reageren

Bij hen ingeschreven studenten kunnen straks sneller reageren op een vrijgekomen woning en deze via de website eenvoudig aanvaarden of afwijzen. Ook zien ze precies hoeveel kans ze maken op een bepaalde woning. Vrije woonruimte zal sneller worden doorverhuurd, verwachten de corporaties, zodat er minder ‘frictieleegstand’ is.


Het systeem kan in de toekomst ook in andere regio’s worden ingezet. Diverse corporaties zouden belangstelling hebben.

Alexander Pechtold (D66) en Femke Halsema (GroenLinks), de indieners van de motie, konden het woensdag nauwelijks geloven. Ze dienden hun motie eind vorig jaar in. Via de motie verzochten ze de regering bij de komende heroverwegingen ‘per saldo niet te bezuinigen op onderwijs’. Gisteren verwierp de Tweede Kamer deze motie. Ook de PvdA stemde tegen.

Halsema en Pechtold concludeerden dat Hamers oproep kennelijk niets voorstelt. Verkiezingsretoriek en anders niets. De PvdA ziet dat zelf anders. “De motie was ons niet ambitieus genoeg”, zegt een voorlichter. “We zijn het wel eens met het principe ervan, maar we hadden liever een krachtiger motie gehad.”

De motie ‘constateert’ overigens dat er forse investeringen in onderwijs en wetenschap nodig zijn om hierin tot de top vijf van de wereld te gaan behoren. Die ambitie was eerder uitgesproken in een motie van Mariëtte Hamer zelf.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.