Universiteiten en hogescholen moeten van het kabinet ‘maatwerk’ leveren aan studenten met long covid. Maar dat gaat nog niet overal goed, stelt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).Het is niet bekend hoeveel studenten langdurig ernstige klachten hebben na een coronabesmetting, schrijft minister Van Gennip van Sociale Zaken in antwoord op vragen van D66. LSVb-voorzitter Ama Boahene vermoedt dat het om “een grote groep” gaat.
Die studenten worden geholpen bij studievertraging en ze kunnen financiële ondersteuning krijgen uit het profileringsfonds. Volgens de LSVb gaat dit niet overal goed. “Het is zorgelijk dat het afhankelijk is van wáár je studeert hoe goed je geholpen wordt”, zegt Boahene. Volgens haar moeten studenten “door veel hoepels springen” om de juiste ondersteuning te krijgen. “Studenten worden niet altijd serieus genomen. Ze moeten bijvoorbeeld bewijzen dat ze ziek zijn, terwijl dat niet altijd goed zichtbaar is.”
Daarnaast weten studenten vaak niet dát er hulp is, ziet ze. “Maar 5 procent van de studenten weet van het bestaan van het profileringsfonds af.” De instellingen moeten studenten volgens Boahene beter voorlichten over welke hulp ze kunnen krijgen. (HOP, JvE)
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
redactie@hogeronderwijspersbureau.nl
Comments are closed.