Campus

[Update] Interim ombudsman voor TU Delft

Job van Luyken is interim ombudsman voor personeel aan de TU. Medewerkers die zich onjuist of onbillijk behandeld voelen, kunnen vanaf nu bij hem terecht.

De ombudsman kan adviseren, bemiddelen, oordelen of doorverwijzen naar de juiste instantie binnen de TU.

Bij problemen op de werkvloer die leiden tot een vraag, een dilemma of een conflict, kunnen medewerkers voortaan ombudsman Job van Luyken inschakelen via zijn mailadres. Dat kan individueel, maar ook als groep. Van Luyken gaat eerst op vertrouwelijke basis in gesprek met de melder(s) en kan vervolgens onafhankelijk en onpartijdig informatie inwinnen en onderzoek doen.  

Als het tot een onderzoek komt, zijn alle betrokkenen verplicht daaraan mee te werken. Van Luyken mag alle informatie inzien die betrekking heeft op zijn onderzoek. Daarna kan hij adviseren, bemiddelen, oordelen of doorverwijzen naar de juiste instantie binnen de TU. Ook kan hij onafhankelijk aanbevelingen doen aan het college van bestuur om een besluit, beleid of processen aan te passen.  

Proef voor twee jaar

Van Luyken vervult de positie tijdelijk als vervanger van een eerder aangestelde ombudsman. Hij is gecertificeerd coach, mediator en oprichter van ontwarren.nl, een website waarop hij aanbiedt om kwesties en conflicten bespreekbaar en opgelost te krijgen. Hij ging na zijn propedeuse geneeskunde en studie rechten werken in de financiële sector en hield zich naar eigen zeggen vooral bezig met innovatie. Op zijn website noemt hij als voorbeelden de lancering van de internetkassa iDeal en elektronisch factureren.

Tussen 2006 en 2010 was hij als algemeen directeur verantwoordelijk voor een joint venture van ING en Getronics. Naast zijn werkzaamheden heeft hij van 2010 tot 2016 zitting gehad in de verschillende ondernemingsraden binnen ING. Verder is hij als vrijwilliger voor Versa Welzijn buurtbemiddelaar in de gemeentes Hilversum, Wijdemeren, Huizen, Weesp en Gooise Meren.

De tweejarige pilot met de ombudsfunctionaris is er gekomen op initiatief van ondernemingsraad van de universiteit. De universiteit bekijkt tijdens de proef of de functie van ombudsman moet blijven.    

illustratie-ombudsman-wit%20(1).png     (Illustratie: Liesbeth van Dam/ TU Delft)

 

[UPDATE 21 maart 9:07]

In een eerdere versie van dit artikel stond dat Van Luyken twee jaar ombudsman is. De positie van ombudsman is er weliswaar voor een periode van twee jaar, maar Van Luyken vervult de positie tijdelijk als vervanger van een eerder aangestelde ombudsman die door omstandigheden nog niet kon beginnen.      

Nieuwsredacteur Connie van Uffelen

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

c.j.c.vanuffelen@tudelft.nl

Comments are closed.