Campus

Universiteitskat Doerak krijgt collegekaart

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een heel bijzondere nieuwe student: Doerak, een wit-rode kater. De populaire knuffelkat heeft nu zelfs een eigen collegekaart.

Krijgt de Delftse UB-kat binnenkort ook een eigen campuskaart? (Foto: Connie van Uffelen)

De pluizige viervoeter, een kruising tussen een Maine Coon en een Perzische kat, is bijzonder populair onder de studenten, schrijft nieuwssite UKrant. Zijn Instagramaccount ‘Universitycat’ heeft meer dan 2700 volgers.


Doeraks baasje, Ekko Ros, woont in de binnenstad van Groningen en heeft geen banden met de universiteit. Maar hij vond dat zijn kat zó veel tijd op de campus doorbrengt, dat hij wel een eigen studentenpas verdient en plaatste maandag namens Doerak een verzoek op Instagram.


‘Prima student’

Doeraks wens gaat in vervulling: gisteren besloot de universiteit hem een ‘RUGpas’ te geven. “Doerak is een lieve kat. Hij doet het prima als student, en we waarderen wat hij betekent voor de studenten en medewerkers”, zegt een woordvoerder van de universiteit tegen de UKrant.


Doerak is niet de enige kat met een collegekaart, ontdekte baasje Ros. De Canadese kater Carlton heeft er een van de Saint Mary University in Nova Scotia en de Britse Pebbles staat ingeschreven bij de University of Essex. Over Library Cat van de Universiteit van Edinburgh is zelfs een boek verschenen. Voor zover bekend is Doerak wel de eerste universiteitskat van Nederland. 


Nul ambitie

Volgens baasje Ros herinnert de kat de studenten aan hun eigen huisdieren maar speelt er ook iets anders mee: “Doerak slaapt driekwart van de dag. Hij heeft nul ambitie, en dat is oké. Als een gestreste student hem ziet, zet dat alles weer even in perspectief”, aldus Ros tegen de UKrant.


Dat dieren stressverlagend werken denkt ook de Universiteit van Amsterdam. Die richtte vorige tentamenweek een ‘puppy-room’ in waar studenten een kwartier mochten knuffelen met jonge hondjes. Ook op de TU Delft is knuffelen met dieren een beproefd recept. Zo huist bij Civiele techniek en Geowetenschappen (CiTG) een pluizige puppy en aaiden studenten vorige week alpaca’s en lammetjes.  


Delftse Library kat

Ook in de Delftse universiteitsbibliotheek loopt regelmatig een rood-witte kat rond. De baas van het beestje is op de hoogte van de uitstapjes. En wie weet, misschien krijgt deze kater binnenkort ook  een campuskaart…

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.