Studentenleven

Uitwisselingsbeurs Cariben in de maak

Voor studenten uit Aruba, Curaçao en Sint Maarten is het soms moeilijk om naar Nederland te komen voor een opleiding of uitwisseling. Daarom komt er een ‘koninkrijksbeurs’, vergelijkbaar met de beurzen van het Europese Erasmus-programma. Het plan was al eerder aangekondigd en wordt nu bevestigd. Dat gebeurde tijdens het jaarlijkse vierlandenoverleg tussen minister Dijkgraaf in het Caribische deel van het koninkrijk. 

“Een student uit Aruba, Curaçao, Sint Maarten of de BES-eilanden (Bonaire, Saba, Sint Eustastius) kan nu met een beurs van Erasmus+ naar alle Europese landen, behalve Nederland”, staat in een verklaring. “De vier landen willen deze situatie rechttrekken.” De koninkrijksbeurs moet mobiliteit in het mbo, hbo, en wo mogelijk maken. 

Er is nog een afspraak gemaakt: voor een betere overstap naar het hbo of universitaire onderwijs willen de vier landen initiatieven voor een ‘pre-academic year’ bundelen en verder uitwerken in een ‘Caribbean academic orientation year’. 

Het idee is dat de drie universiteiten in het Caribisch gebied een gezamenlijk voorbereidend programma gaan aanbieden, “waar gewenst in samenwerking met Nederlandse hogescholen en universiteiten”. Ook moet het voortgezet onderwijs in die delen van het koninkrijk worden versterkt om de overstap naar het vervolgonderwijs te verbeteren. (HOP, BB) 

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.