Als het goed is, zijn Nederlandse studenten straks goedkoper uit als ze een tweede studie gaan doen. Voor hun eerste bachelor- en masteropleiding betalen studenten het wettelijke tarief. Komend studiejaar is dat 2143 euro per jaar. Maar voor een tweede studie mogen universiteiten en hogescholen het instellingstarief vragen.
Dankzij een wetswijzing komt er nu een maximumtarief voor zulke tweede studies. De Eerste Kamer moet nog akkoord gaan, maar de minister heeft de plannen alvast uitgewerkt. Het idee is dat het tarief nooit hoger mag zijn dan het wettelijke collegegeld plus de bekostiging die de overheid normaal gesproken voor studenten geeft.
Overigens betalen studenten in hun eerste studiejaar slechts de helft van het collegegeld. Voor opleidingen tot leraar geldt dit ook in het tweede jaar. Nog een uitzondering: het hoge instellingstarief geldt niet voor wie zich omschoolt naar het onderwijs of de zorg. Ook aan dubbelstudenten is gedacht: wie bijvoorbeeld in het laatste jaar van de bachelor economie aan een bachelor Nederlands begint, mag die tweede bachelor tegen het lage tarief afmaken.
De TU Delft vraagt ook geen instellingstarief aan studenten die een tweede studie volgen van hetzelfde niveau als de graad die al behaald is. Zij betalen het lage wettelijke tarief. (HOP, Bas Belleman)
Comments are closed.