Onderwijs

Tweede Kamer: flexstuderen mag alvast in de wet

In eigen tempo studeren en betalen per studiepunt? Dat is lekker flexibel, vindt de Tweede Kamer. Ze wil een wetsvoorstel van de minister om ‘flexstuderen’ mogelijk te maken.

(Foto: Justyna Botor)

Het zou nogal een revolutie in het hoger onderwijs zijn als studenten niet langer per jaar collegegeld betalen, maar per studiepunt. Dit idee van VVD en PvdA werd aanvankelijk weggehoond, maar inmiddels niet meer.


Sterker nog, een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is zo enthousiast over het idee, dat de minister de uitkomst van een experiment met betalen-per-studiepunt niet hoeft af te wachten. Ze mag flexstuderen “zo snel als mogelijk wettelijk verankeren”.


Uitkomst

Dat staat in een motie van VVD en PvdA die zojuist is aangenomen. Het idee is dat studenten niet altijd de mogelijkheid hebben om fulltime te studeren, bijvoorbeeld omdat ze mantelzorger zijn of omdat ze een eigen bedrijf hebben. Dan zou flexstuderen uitkomst kunnen bieden.


Niet iedereen ziet het zitten. GroenLinks, SP en PVV stemden tegen. Zij vrezen verkapte bezuinigingen en een ieder-voor-zich-samenleving, zoals een GroenLinks-Kamerlid het eerder verwoordde.


Momenteel doen twee hogescholen en drie universiteiten aan de pilot voor flexstuderen mee: Dat zijn Hogeschool Windesheim, Hogeschool Utrecht, Tilburg University, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht. Er is veel belangstelling voor de tweede ronde van de proef. Twaalf nieuwe instellingen haken dan aan.


HOP, Bas Belleman

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.