Onderwijs

TU verbetert dienstverlening

Met onder meer persoonlijker service, minder externe inhuur en nieuw personeelsbeleid moet de dienstverlening aan de TU verbeteren.

Met een tiental projecten wil het college van bestuur de kwaliteit van de dienstverlening aan de TU de komende jaren verbeteren. Zo moet de dienst Finance & Control (F&C) voortaan duidelijk maken hoe zij zaken als declaraties en facturen procedureel afhandelt en in hoeveel tijd.
Ook moet F&C zogeheten ‘verbeterteams’ benoemen die gaan adviseren over het werk bij de dienst en de persoonlijke relatie met de klant. Verder komt er bij elke faculteit een contactpersoon voor F&C.
De dienst Personeel & Organisatie moet onder meer formulieren digitaliseren, de tevredenheid van klanten meten en gegevens in Peoplesoft verbeteren. Beide diensten zijn inmiddels aan de slag met deze onderwerpen en moeten hun zaakjes volgend jaar al op orde hebben.
Verder wil het college de externe inhuur aan banden leggen. Vorig jaar steeg die inhuur met 32,7 miljoen euro naar een totaal van bijna 55 miljoen euro. De totale kosten voor dienstverlening waren in 2008 daardoor hoger dan vóór de reorganisatie van de ondersteunende diensten (OOD).
Het college wil daarom nog dit jaar overzichten hebben van die inhuur en van de oorzaak van overschrijdingen. Ook wil het bestuur horen welke externe inhuur essentieel is en hoe er te besparen valt.
Tevens wil het college vaker onderzoeken hoe tevreden men is over de dienstverlening. Het oordeel van de medewerkers moet te vergelijken zijn met de resultaten van de enquête die tijdens de evaluatie van de reorganisatie werd gehouden.
Nog eind dit jaar moet er nieuw personeelsbeleid zijn voor zowel wetenschappelijke als ondersteunende staf. Daarin moet duidelijk staan omschreven wat medewerkers van de TU als werkgever kunnen verwachten en wat er van hen wordt verwacht. Het zal daarbij onder meer gaan om talentmanagement, leiderschapsontwikkeling, opleidingen, cultuur en belonen.
Verder wil het college dat wordt gekeken naar de functies van afdelingssecretarissen en secretariaten. Er moet voortaan flexibeler worden omgegaan met de indeling van functies en salarissen.
In een van de andere projecten wil het college het Valorisation Centre een duidelijker onderdeel van de TU laten zijn. Dit centrum, dat TU-kennis te gelde moet helpen maken, ging in 2003 van start als los onderdeel van de universiteit.
Inmiddels beschouwt het college valorisatie als derde kerntaak, naast onderwijs en onderzoek. Daarom wil het bestuur nog dit jaar besluiten nemen over de positionering van het centrum.
Onder leiding van Anka Mulder, directeur onderwijs en studentenzaken, zijn directeuren van de verschillende diensten zelf verantwoordelijk voor de realisatie van deze projecten. Decanen worden erbij betrokken voor zover het de faculteiten betreft.
Faculteiten moeten daarnaast zelf helder voor ogen hebben hoeveel fte’s zij nu daadwerkelijk aan ondersteuning hebben. Zowel binnen de universiteitsdienst als bij zichzelf. Dat is volgens het college belangrijk voor een goede bedrijfsvoering en het beheersbaar houden van de hoeveelheid medewerkers.

Hoewel de resultaten, nul punten uit vijf duels, weinig reden tot optimisme bieden, heeft aanvoerder Steven Foppes van futsalclub Tutor alle vertrouwen in betere tijden. “We zijn bouwende. We moeten dat alleen nog even omzetten in prestaties.” Vorig seizoen eindigde Tutor met een schamel aantal punten als laatste in de landelijke eerste divisie. Vanwege een herindeling van de competitie degradeerde de ploeg niet. “Misschien hebben we wel te weinig kwaliteit voor dit niveau. Bij futsal heb je echter altijd teams die goed kunnen voetballen, maar het laten afweten op inzet. Teams die een beetje lopen te dollen en daardoor steken laten vallen. Daar moeten wij het dit jaar van hebben.” Foppes’ hoop is verder gevestigd op het onderlinge treffen binnenkort met het eveneens puntloze AVS/Germinal. Tegen Arentsburg zag Tutor vrijdag een 2-1 voorsprong veranderen in een 3-5 achterstand. “Bij 4-5 kreeg ik een goede kans, maar werd ik met een onbestrafte sliding belet te scoren. Uiteindelijk werd het nog 4-6. Met een beetje mazzel hadden we een punt kunnen weghalen.”

Tutor bevindt zich overigens in ‘goed’ gezelschap van de hockeyers van Dopie en DSHC. De heren bezetten respectievelijk de voorlaatste (3 uit 6) en laatste (1 uit 6) plaats van de eerste klasse B. DSHC leed een dikke thuisnederlaag tegen plaatsgenoot Hudito (1-5), terwijl de Virgilianen de andere stadsderby met Ring Pass nipt verloren (4-3).

Meer slecht nieuws. Studentensport Nederland meldt dat de organisatie van de Universiade, een soort Olympische Spelen voor studenten, die in juli 2009 in Belgrado staat geprogrammeerd enkele geplande sporten ‘vanwege de economische crisis’ heeft geschrapt. Behalve handbal, kanoën, karate, schieten en worstelen, vervalt ook het roeien. “Ontzettend jammer”, reageert kracht- en conditietrainer Ad Dubbeldam van het sportcentrum. “De Universiade is een perfecte gelegenheid voor B-roeiers, degenen die nog onder de wereldtop zitten, om internationale startervaring op te doen. Voor hen is het een mooi opstapje. Echt zonde.”

Roelant Lievens en Arnoud Greidanus, die zich in de twee gaan richten op de Spelen van 2012 in Londen, waren dubbel succesvol tijdens de op 18 oktober verroeide Tromp Boatraces bij Hilversum. Eerst wonnen zij met de Proteus-ploeg glansrijk de vier met stuurman. Het Delftse kwartet finishte na 5250 meter roeien ruim een halve minuut eerder dan de Delftse rivaal Laga. Later op de dag sloot het duo de race in de twee-zonder winnend af in 19:10.61. Het derde Proteus-‘blik’ werd binnengehaald door een gecombineerde dames vier met stuurvrouw.

Nieuw op het sportcentrum. Wie zijn gezondheid wil testen kan er op 5 november terecht om vetgehalte, BMI (body mass index), cholesterol, bloeddruk en fysieke conditie te laten meten. Voor de liefhebbers van flips (salto’s), twists en kicks bestaat er sinds kort de mogelijkheid wekelijks een tricking/freerunning training te volgen.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.