Ongecategoriseerd

TU Delft mag 15 miljoen houden

De universiteit mag vijftien miljoen euro houden van de 25 miljoen die zij ontving na een grote brand in 2008. Een mooi resultaat, zo noemt de TU de schikking met het ministerie van Onderwijs.


Bijna zes jaar geleden brandde het pand van Bouwkunde af. Toenmalig onderwijsminister Ronald Plasterk (PvdA) sprak van de grootste materiële ramp in de universitaire geschiedenis. Hij schonk 25 miljoen euro om ‘een nieuw faculteitsgebouw te realiseren dat een architectonisch icoon zal vormen’.


Maar de TU deed iets anders met het geld. Het renoveerde het voormalige hoofdgebouw. Daarvoor won de universiteit zelfs een Europese prijs voor het behoud van cultureel erfgoed. Maar het ministerie was minder enthousiast. Het geld zou alleen voor nieuwbouw zijn bestemd, en niet voor een verbouwing. Daarom moest de universiteit het terugbetalen.


Tegen die beslissing spande de TU een rechtszaak aan, die ze won. De rechter vond dat de minister te onduidelijk was geweest in de voorwaarden waaronder de universiteit het geld kreeg. Het ministerie nam daar geen genoegen mee en stapte naar de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.


Die, zo vertelt TU-woordvoerder Karen Collet, vond dat beide partijen nog eens met elkaar om tafel moesten. “Dat hebben we gedaan en ik denk dat we een mooi resultaat hebben.” Maar dit kost de TU nu tien miljoen euro. “Dat weet je niet: je weet niet wat er uit zou zijn gekomen als de Raad van State uitspraak had gedaan.”


Of de TU niet stevig stond met de uitspraak van de rechter? “Dat weet ik niet”, zegt Collet. “Je hebt altijd een onzekere uitkomst, daarom is dit een goed resultaat.”


Bij de begroting had de TU destijds al rekening gehouden met terugstorting van de 25 miljoen euro aan de universiteit. Hoe de TU dit nu gaat opvangen is niet duidelijk. 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.