Onderwijs

​TU Delft gestegen in QS-ranking

Nederlandse universiteiten kunnen zich nog altijd meten met de beste van de wereld, vindt het internationale rankingbureau QS. Een plaats in de top vijftig zit er deze keer niet in, wel steeg de TU Delft 22 plaatsen.

Twaalf Nederlandse universiteiten horen volgens QS bij de beste tweehonderd van de wereld. Vijf daarvan staan zelfs in de top honderd. De hoogst geplaatste Nederlandse instelling is de Universiteit van Amsterdam op nummer 55, vijf treden lager dan vorig jaar.

De TU Delft is gestegen van nummer 86 naar 64. De stijging is volgens de TU voor een deel te verklaren door verfijningen in de manier waarop de ranglijst wordt berekend en samengesteld. Op de nationale ranglijst klimt de TU Delft van positie 4 naar 2.

De universiteiten worden gerangschikt op basis van zes indicatoren: wetenschappelijke reputatie, reputatie bij werkgevers van alumni, staf/student ratio, citaties per wetenschappelijk medewerker, internationale studenten en internationale medewerkers. Naast een algemene ranglijst, bestaan er vijf sub-lijsten voor de vakgebieden Arts & Humanities, Engineering & Technology, Life Sciences & Medicine, Natural Sciences en Social Sciences & Management.

De universiteiten worden gerangschikt op basis van zes indicatoren: wetenschappelijke reputatie, reputatie bij werkgevers van alumni, staf/student ratio, citaties per wetenschappelijk medewerker, internationale studenten en internationale medewerkers. Naast een algemene ranglijst, bestaan er vijf sub-lijsten voor de vakgebieden Arts & Humanities, Engineering & Technology, Life Sciences & Medicine, Natural Sciences en Social Sciences & Management. De TU Delft stijgt dit jaar op de factor internationale staf. Deze is op dezelfde manier gemeten als de vorige jaren.

Ooit werkte QS samen met het Britse tijdschrift Times Higher Education, maar in 2010 gingen ze ieder hun eigen weg. QS publiceert zijn ranglijst altijd net iets eerder dan Times Higher Education.

De QS-ranglijst is voor veertig procent gebaseerd op de reputatie van instellingen onder 75 duizend wetenschappers. Ook de reputatie onder werkgevers weegt mee, evenals de hoeveelheid studenten per docent, de citatiescores van onderzoekers en de hoeveelheid buitenlandse studenten en medewerkers.

Op nummer één staat het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en nummer twee is Harvard University. Er staan nog meer Amerikaanse universiteiten in de top twintig, maar ook twee Zwitserse en twee Singaporese universiteiten. Ook Australië heeft een plaats veroverd.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.