De TU Delft wil aangifte doen in een casus rond een oud-promovendus die zich op sociale media negatief uitlaat over de begeleiding tijdens zijn niet afgeronde promotietraject. Dat laat de universiteit weten in een bericht op de website. Over de exacte grond van de aangifte doet de woordvoerder geen verdere uitspraak, het is niet bekend of de aangifte gericht aan is aan de oud-promovendus zelf.
De uit China afkomstige oud-promovendus van de faculteit Techniek, Bestuur en Management over wie het gaat, zegt in een video op Youtube onder meer dat zijn werk ten onrechte negatief beoordeeld werd. Hij beschuldigt zijn (co-)promotoren van pesten, discriminatie, dwang en machtsmisbruik.
Ook beweert hij dat hij gevolgd wordt door TU-medewerkers en dat zij kledingstukken en een dode rat in zijn kamer zouden hebben gelegd. Zijn op 19 januari geplaatste Youtube-video is nu ruim 200 duizend keer bekeken en heeft bijna 3.000 reacties. Op andere sociale media deelt de oud-promovendus dezelfde boodschap.
Dreigende berichten
De TU Delft zegt als gevolg van zijn uitlatingen ‘meerdere dreigende berichten’ te hebben ontvangen en daarom aangifte te doen. ‘Hoewel wij begrip hebben voor de gevoelens van frustratie bij betreffende promovendus, is het onacceptabel dat iemand zich intimiderend en bedreigend uitlaat over onze medewerker(s). Dergelijk gedrag is niet alleen ontoelaatbaar binnen onze academische gemeenschap, maar ook strafbaar.’
De universiteit zou al langere tijd gesprekken voeren met de betrokken partijen, aldus de TU in het persbericht. ‘Wij betreuren de situatie van deze promovendus zeer, zijn daarover al geruime tijd met hem in gesprek en hebben gedurende het proces uiterst zorgvuldig gehandeld.’ Om privacyyredenen kan en wil de universteit er verder niet meer over kwijt. Het bericht eindigt met een oproep om de berichten op sociale media niet verder te verspreiden, maar direct door te sturen naar de TU.
De faculteit Techniek, Bestuur en Management heeft preventieve maatregelen genomen, meldt decaan Sabine Roeser in een door Delta ingeziene e-mail. Hoewel Roeser stelt dat er geen reden is tot ongerustheid, worden er extra beveiligheidsmedewerkers ingezet.
Correctie 18:35: In een eerdere versie van dit artikel stond dat de TU Delft aangifte wil doen tegen de oud-promovendus. Dat bleek onjuist; het is nog onbekend tegen wie de aangifte gedaan zou worden.
Comments are closed.