Kort

Topsporters krijgen meer uitloop

Topsporters krijgen van DUO langer dan tien jaar de tijd om hun diploma te behalen, maar wie telt als topsporter? Straks komt waarschijnlijk ook de subtop in aanmerking voor verlenging.

Als je niet binnen tien jaar afstudeert, moet je je aanvullende beurs, ov-studentenkaart en – als je die hebt gekregen – je basisbeurs terugbetalen. Er zijn uitzonderingen, wie ziek wordt of in andere bijzondere omstandigheden verkeert, kan bij de Dienst Uitvoering Onderwijs een verlenging van deze ‘diplomatermijn’ aanvragen.

Topsporters mogen dat ook. Twee Kamerleden wilden weten wat een topsporter is, en uit de antwoorden van de minister blijkt dat DUO een smallere definitie hanteert dan sportkoepel NOC*NSF.

Voor DUO tellen alleen de Olympische Spelen, Europese kampioenschappen of wereldkampioenschappen. Wie daar niet aan meedoet, heeft pech. De subtop, die om kwalificatie strijdt of aan andere grote wedstrijden deelneemt, valt dus buiten de boot.

In totaal 58 hogescholen en universiteiten houden rekening met topsporters en zijn aangehaakt bij het actieplan FLOT (Flexibel Onderwijs en Topsport), waarin studenten topsport met een opleiding kunnen combineren. Het ministerie van OCW en NOC*NSF zijn er ook bij betrokken.

Sommige FLOT-studenten komen nu niet in aanmerking voor een verlenging van hun diplomatermijn en dat gaat vermoedelijk veranderen.

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.