Onderwijs

Testdag in ‘pretpark IO’

Tweehonderd spelende kinderen testten bij IO het mechanische speelgoed dat eerstejaars studenten bedachten voor het vak product ontwerpen 2.


In de hal en de studio’s testten de kinderen woensdag 2 april de producten van 250 eerstejaars studenten industrieel ontwerpen (IO). Om de kosten binnen de perken te houden, maakten zij hun prototypes van eenvoudige materialen. Hier en daar begaf een speeltje het dan ook onder het enthousiasme van het testpanel.


De studenten begonnen na de kerstvakantie met het vak product ontwerpen 2 (PO2). Ze leerden de afgelopen zeven weken conceptueel ontwerpen. Het einddoel is daarbij niet het product, maar het leren ontwerpen, vertelt coördinator Alex Visser. “Het zijn geen echte producten, maar er waren een paar fantastische speeltjes bij.” Als het vak is afgelopen, nemen de studenten hun bouwsels mee naar huis, of ze worden gerecycled.


De studenten moesten werken volgens een onderzoeksprotocol. Eerst moesten ze een leeftijdscategorie kiezen: vier, vijf en zes jaar of zeven, acht en negen jaar of tien, elf of twaalf jaar. Vervolgens moesten de studenten zich inleven in de gekozen groep. Daarna kwamen ze via een aantal vastgelegde stappen tot een conceptontwerp. De studenten leerden handtekenen in hun eigen A3-logboek, hout zagen en een prototype bouwen.


Op de testdag stelden zij de kinderen van drie Delftse basisscholen vragen en observeerden zij hun gedrag. Daarna moeten de studenten in hun eindpresentaties vertellen wat zij hebben gezien, wat er eventueel fout ging en waar hun product beter kan.


Visser werkt voor het tweede jaar op rij met de opdracht om een mechanisme te vertalen naar basisschoolkinderen, zodat ze kennis kunnen maken met techniek. De testdag trok vorig jaar veel belangstelling. “Voor iedereen was het heel leuk. De studenten kunnen er goed mee overweg, de kinderen houden van actie. Dus hebben we nu hetzelfde gedaan. IO was heel even één groot pretpark.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.