Kort

‘Te laat voor verlagen collegegeld’

Het kabinet kan het collegegeld voor het komende studiejaar niet meer verlagen, schrijft onderwijsminister Robbert Dijkgraaf in antwoord op Kamervragen. 

Per september 2023 gaat het collegegeld met 105 euro omhoog. Het kabinet volgt hiermee de inflatie zoals statistiekbureau CBS die berekent. Maar het CBS twijfelt inmiddels aan zijn eigen methode en gaat die aanpassen. Gezien die nieuwe methode zou de stijging slechts 67 à 85 euro hoeven zijn, meldde het HOP. Het CDA en Volt stelden hierover schriftelijke vragen. Gaat het tarief alsnog een paar tientjes omlaag?

Dijkgraaf zegt niet van plan te zijn het tarief te verlagen. Het ministerie moet het nieuwe tarief altijd vóór 1 november bekendmaken en dat is al gebeurd, antwoordt hij. Bovendien gaat het CBS die nieuwe methode volgend jaar pas invoeren – en níet met terugwerkende kracht.

Het wettelijke collegegeld voor studiejaar 2023/2024 zal 2.314 euro bedragen. Eerstejaars studenten betalen de helft, net als tweedejaars van lerarenopleidingen. Deze halvering verdwijnt een jaar later, per september 2024, in ruil voor een hogere aanvullende beurs. (HOP, BB)

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.