SURF stopt met X en omarmt Mastodon

SURF twittert niet meer. De ict-coöperatie voor het onderwijs verlaat X en opent op Mastodon een eigen server voor onderwijs en onderzoek. Daar hebben gebruikers minder last van bots, trollen en spam.

Sinds Elon Musk Twitter overnam en het X ging noemen, regent het publieke ‘twexits’, zoals een afscheid van Twitter wel wordt genoemd. Musk zou te weinig doen tegen desinformatie en ophitsing door trollen en nepaccounts, vinden zijn critici.

Ook SURF heeft er genoeg van. X sluit niet langer aan bij publieke waarden als “menselijkheid, autonomie en rechtvaardigheid”, schrijft de ict-coöperatie van Nederlandse onderwijsinstellingen in een persbericht.

Veel wetenschappers hebben het platform al verlaten of maken er minder gebruik van, stelt SURF. Een woordvoerder verwijst naar een recent onderzoek van Nature, waarin ruim de helft van de ondervraagde wetenschappers zegt minder te twitteren of hun account op te heffen.

SURF stapt over op het veel kleinere Mastodon, dat open source is en een decentraal karakter heeft. Op het platform bepalen lokale beheerders zelf in hoge mate de regels en techniek van hun eigen gemeenschappen.

HOP, Olmo Linthorst

Comments are closed.