Campus

Supke

Waar we een paar jaar geleden nog aankeken tegen gevoelstemperatuur -14, een bevroren Schie en Delft een groot winterwonderland was, verzuipen we nu stilletjes in de malaise van korte dagen en veel te veel regen.

Maar, in de woorden van de legendarische Cruijff, ‘elk nadeel heb zijn voordeel’. Tijd om binnen te blijven, verwarming hoog en een goede film aan. In dat soort gevallen denk ik altijd aan een Frans boerengezegde: eer de god van een ieder, drink de wijn en laat de wereld de wereld zijn. Tijd voor eten voor de ziel: tijd voor tomatensoep.

Oma’s tomatensoep (grote pan)

Nodig: soeppan, snijplank, mes, soeplepel, staafmixer
Ingrediënten: 2 potjes tomaten concentraat, 1 grote winterpeen, bleekselderij (1 bos), grote ui , 2 tenen knoflook, 1,5 kilo tomaten, 2 liter bouillon (kip of rund, vers of blokje), laurier, tijm, zout en peper, beetje olie, 500 gram gehakt

Let op: dit is een basisrecept, je kunt naar smaak variëren. Zorg dat je de bouillon klaar hebt voor je begint. Snij driekwart van de wortel en de bleekselderij in niet te grove stukken. Bewaar het overige kwart voor later gebruik. Snij de ui en knoflook wel helemaal fijn. Zet de soeppan op middelhoog vuur, doe een beetje olie in de pan en fruit daarin driekwart van de bleekselderij en de wortel, alle ui en knoflook aan. Als de ui glazig is, doe het tomatenconcentraat erbij. Blus het geheel af met bouillon nadat het concentraat een beetje is uitgebakken. Snij de tomaten in grote stukken, doe erbij en draai glad met de staafmixer. Voeg de laurier en tijm toe, peper en zout naar smaak en laat gedurende anderhalf uur pruttelen. Draai balletjes en doe deze ook bij de soep en voeg deze vijftien minuten van te tevoren met de resterende wortel en selderij toe.

In liefdevolle herinnering aan opa en oma,

Met geslepen messen, 

Job Hogewoning

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.