Kort

Studentenprotest voor compensatie

Een miljard euro heeft het nieuwe kabinet uitgetrokken voor de compensatie van studenten die de basisbeurs misliepen. Veel te weinig, vinden studenten. De Landelijke Studentenvakbond en jongerenvakbond FNV Young & United hebben protest aangekondigd. Op 5 februari zullen ze demonstreren in Amsterdam tegen de lage compensatie.


Verschillende Kamerfracties noemen in door het nieuwe kabinet beantwoorde Kamervragen een bedrag van 1.500 euro. Het exacte bedrag per student zal echter afhangen van hoeveel studenten in aanmerking komen, aldus het kabinet. Je zou denken: je bepaalt eerst wat rechtvaardig is en daarna welk bedrag daarbij hoort. Maar het kabinet doet het andersom: eerst kiest het een bedrag, en daarna volgt de verdeling.


De Landelijke Studentenvakbond en jongerenvakbond FNV Young & United vinden dat niet eerlijk en krijgen steun van enkele politieke partijen, politieke jongerenclubs en lokale studentenvakbonden. Ook het Interstedelijk Studenten Overleg steunt het protest, blijkt bij navraag, al staat het ISO nog niet in de lijst. (HOP, Bas Belleman)


  • Lees ook deze brief van Delta-redacteur Jos Wassink over hoe studenten gecompenseerd zouden kunnen worden.

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.