Kort

‘Studenten met huisgenoten gelukkiger’

Het is voor studenten beter om in een kamer met een gedeelde keuken en douche te wonen dan in een zelfstandige studio, menen de sociale studentenhuisvesters, verenigd in Kences. Dat zou eenzaamheid en stress tegengaan. Toch worden er steeds meer studio’s gebouwd omdat die dankzij de huurtoeslag veel lucratiever zijn voor verhuurders. Door ook studenten in gedeelde studentenhuizen recht te geven op financiële compensatie, zou het aantrekkelijker worden om onzelfstandige kamers te bouwen, aldus Kences.

Het is volgens Kences niet goed dat het aandeel kamerbewoners de afgelopen acht jaar afnam van 58 naar 52 procent, terwijl het aandeel studenten met een zelfstandige studio steeg van 12 naar 23 procent.

Studenten op kamers zijn aanmerkelijk gelukkiger, stelt Kences op basis van een nadere analyse van de laatst verschenen Landelijke Monitor Studentenhuisvesting. Daarin zei 75 procent van de ondervraagde kamerbewoners dat ze een goede band hadden met hun huisgenoten. Van de studenten in een studio – zonder huisgenoten dus – zei maar 42 procent dat over zijn buren. De kans is groter dat ze in een sociaal isolement komen, benadrukte Kences-directeur Jolan de Bie eerder al. (HOP, HC)

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.