Kort

‘Studenten met beperking liepen 141 miljoen euro mis’

Van de 158 miljoen euro die de Nederlandse gemeenten de afgelopen zes jaar ontvingen voor studenten met een beperking, keerden ze nog geen 17 miljoen euro uit. Belangenbehartiger Ieder(in) wil dat DUO de toeslagen weer gaat toekennen.


Studenten met een beperking, die naast hun opleiding geen bijbaan kunnen hebben, kregen tot en met 2014 allemaal dezelfde toeslag van maximaal 340 euro per maand. Maar sinds 2015 valt die studietoeslag onder de Participatiewet, en stellen gemeenten de hoogte ervan zelf vast. Dat leidde tot grote verschillen: de ene gemeente keerde maandelijks veel meer uit dan de andere.


Ieder(in), een netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte, heeft becijferd dat de gemeenten van 2015 tot en met vorig jaar 141 miljoen euro te weinig hebben uitgekeerd aan studenten. Dat komt volgens het netwerk mede omdat gemeenten wettelijk nog niet verplicht waren om het geld aan studenten met een beperking te besteden. Een andere reden was dat studenten vaak helemaal niet wisten dat ze recht hadden op de toeslag.

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.