Onderwijs

Strandbeest

Even leek het of de Markt in Delft was veranderd in de set van een science fictionfilm. Een groot beest opgetrokken uit pvc-buizen en PET-flessen maakte daar afgelopen zaterdagmiddag een wandelingetje.

Het Wandelend Strandbeest, Animaris Umerus, is een van de vele creaties van kunstenaar Theo Jansen. Zijn beesten worden door de wind aangedreven. Windvanen slaan windenergie door middel van pompen op in PET-flessen. Als het beest genoeg wind heeft opgesnoven gebruikt hij de opgebouwde druk om zijn pootjes- die bestaan uit pistonnen – te bewegen. Jansens doel is om hele kudden te maken die hij vrijelijk laat grasduinen langs de kust. De show was georganiseerd in het kader van Delft Cultuurjaar 2009.

Transportonderzoeker dr.ir. Caspar Chorus heeft met zijn proefschrift ‘Traveler Response to Information’ de – in mobiliteitskringen – prestigieuze Eric Pas-prijs gewonnen van de International Association of Travel Behaviour Research. Chorus promoveerde in februari 2007 bij de faculteit Techniek, Bestuur en Management. Hij ontwikkelde een model dat de invloed voorspelt van reisinformatie op reizigersgedrag. “Jaarlijks wordt voor tientallen miljoenen euro’s geïnvesteerd in multimodale reisinformatieprojecten”, vertelt de prijswinnaar. “Projecten waarbij automobilisten bijvoorbeeld een bericht krijgen als er een ongeluk is gebeurd op de autoweg, met reisalternatieven met de bus of de trein. Vaak zijn die systemen gekoppeld aan mobiele telefoons. De baten van deze systemen worden overschat. Automobilisten stappen niet graag over op het openbaar vervoer, ook al lopen ze vertraging op met de auto. Het is geen lineair proces. Ik heb onder meer micro-economische modellen gemaakt die beter aangeven wanneer mensen wel de trein pakken.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.